Judeţul năpădit de incendii de vegetaţie – Sute de hectare de păşuni şi livezi în flăcări – Gospodării salvate in ultima clipă la Carașova VIDEO

Judeţul năpădit de incendii de vegetaţie. Forțele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al județului Caraș-Severin intervin zi şi noapte pentru lichidarea zecilor de incendii de vegetație care au izbucnit pe teritoriul județului Caras Severin. Acolo unde edilii își fac treaba pentru care au fost aleși de săteni, mai există și pompierii civili sau voluntari de la SVSU iar aceștia sprijină pompierii militari în intervenții.

Practic, aproape că nu există zona a județului în care să nu fie măcar un focar de incendiu. Cauzele probabile de aprindere a focului, au fost – fie folosirea focului deschis în spații deschise, fie folosirea intenționată a sursei de aprindere. Mai pe scurt, foc provocat intenţionat de localnici sau de ciobanii – vorba vine – angajați de aceștia.

 

Sezonul ,,arderilor necontrolate” a început în Banatul Montan de pe la jumătatea lui ianuarie și pompierii cu greu fac față numărului mare de incendii de vegetație uscată care se manifestă, practic, pe raza întregului județ. Este vorba despre incendierea vegetației uscate de pe terenuri, cu scopul de a le curăța. Deși autoritățile nu recomandă și sancționează această practică, zeci  mii de hectare de teren ard anual..

Pompierii de la ISU Semenic au, zilnic, intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată. Ard miriști, pășuni, dar există și riscul ca focul să se extindă la păduri, sălașe sau gospodării. La Carașova, focul s-a apropiat periculos de mult de mai multe sălașe și de câteva stupine ale localnicilor. Fumul dens a pus în pericol circulația pe DN57 Reșița – Carașova iar circulația autovehiculelor s-a făcut cu mare greutate.

Imagine P. Cristian

Comentarii

comentarii