Justiție europeană: Evaziune de sute de milioane de euro, plus o șpagă, niciun condamnat

Justiția din România și structurile polițienești de tip DNA nu se sfiesc să aresteze oameni de afaceri sau politicieni pe baza unui denunț. Puținii miliardari din România, a căror averi au fost crescute în perioada tulbure de tranziție de după 1989, politicieni în funcții înalte și chiar oameni simpli care au conflicte cu șefii justiției din România, se trezesc arestați cu lunile, înainte de a primi vreo sentință, și totul în virtuatea unei mentalități alimentate de organisme europene și americane, care vrea să facă dreptate cu bastonul și cătușele.

Lucrurile nu stau însă la fel în Europa care ne dă lecții de corectitudine și morală. În faimosul caz al băncii britanice HSBC, nimeni nu a fost condamnat, nimeni nu a făcut vreo zi de arest. Cazul a fost închis după ce HSBC a plătit 53 de milioane de dolari autorităților elvețiene. Nu va fi deschis niciun dosar și nimeni nu va fi pus sub acuzare, după ce o listă cu mii de conturi deschise de HSBC în Elveția erau sub suspiciunea că făceau evaziune fiscală. Valoarea evaziunii este greu de estimat, însă miile de conturi deschise încă din 2008 ar fi putut face evaziune fiscală în valoare de sute de milioane de euro.

Un alt caz este cel al bossului Formula 1, Bernie Ecclestone, acuzat că ar fi dat o șpagă de 37 milioane de euro către Gerhard Gribkowsky, director al băncii germane BayernLB în cazul vânzării acțiunilor F1 către fondul de investiții CVC în 2006. În acest caz Bernie a scăpat fără să fie acuzat și fără o zi de pușcărie, după ce autoritățile din Germania au primit o despăgubire de 100 de milioane de dolari din partea părților învinuite.

Incompetenții DNA: Vameși acuzați de 8000 de fapte de corupție în 2008m, achitați în 2015

În timp ce în România oamenii de afaceri autohtoni sunt hăituiți de DNA, arestați și încătușați, în străinătate marii capitaliști scapă de acuzații similare fără a ajunge măcar la proces.

Un caz incredibil în România este cel al vameșilor de la Otopeni, arestați în 2008. Cei 20 au fost arestați în 2008 de DNA și acuzați de – atenție! – 8,000 de fapte de corupție. În acest an, instanța a decis că cei 20 sunt nevinovați, pentru că nu s-a putut stabili nici câtă, nici când și nici cum au luat vameșii șpagă. Eșecul răsunător al procurilor costă statul român 900,000 de euro, cuantumul salariilor,care vor fi plătiți ca despăgubire tot din banii contribuabililor, nu a incompetenților DNA. Asta fără a adăuga costurile enorme a anchetei, care probabil depășesc 10 milioane de euro, sau daunele morale care vor fo cerute de învinuiți. Cazul a fost orchestrat pe baza unor denunțuri.

Comentarii

comentarii