La Cănicea scoala nou nouta sta nefolosită iar copiii învaţă în casa învăţătorului VIDEO

La Cănicea scoala nou nouta sta nefolosită iar copiii învaţă în casa învăţătorului. Cănicea este un sat de munte, aflat la o distanţă de aproximativ 10 de km de Domaşnea, la o altitudine de peste 800 m şi unde iarnă, mai mult nu se ajunge decât se poate circula. Zăpadă cade devreme iar vântul bate mai toată ziua. În aceste condiţii, circulaţia până în vale la Domaşnea, este de multe ori o aventură sau o loterie. Din această cauză, microbuzele şcolare au mari probleme iarna. În acest fel, copiii nu sunt expuşi pericolului circulaţiei pe drumul european 70, unul dintre cele mai aglomerate din ţară. Mai ales din cauza tirurilor. Acesta uneşte sud-vestul ţării – Oltenia, de nordul ţării – Banatul şi Ardealul. Drumul este calea de acces spre ieşirile din ţară spre vestul Europei.

Fiindcă cu clădirea şcolii este o adevărată poveste, s-a decis că primăria să plătească chirie pentru ca în sat să poată funcţiona o şcoală şi o grădiniţă. Din această cauză, copiii de grădiniţă şi cei din clasele 1- 4, învaţa la şcoala din sat. Cel care a pus spaţiul la dispoziţie, este chiar învăţătorul din sat. Copiii au toate condiţiile pentru a învăţa, iar rezultatele sunt bune. Mulţi dintre cei ce au pornit şcoala la Canicea, sunt acum medici, ingineri sau profesori.

22 de copiii de grădiniţă şi cei din clasele 1-4 din satul Cănicea aparţinând de comună Domaşnea, învaţă într-o clădire pentru care Primăria plăteşte chirie. Învăţământul se face în sistem simultan iar sălile de clasa sunt în casa învățătorului din sat. Asta în condiţia în care în localitate există o şcoală mare, cu etaj, nou – nouă şi în care nu poate intra nimeni fiindcă este închisă. Şcoala este terminată în proporție de 90%. Ba mai mult – în sălile de clasa există şi mobilierul aferent. Acesta zace împachetat şi se învecheşte inutil.

Pe surse am aflat că e vremea vechiului primar, școala ar mai fi folosit că dormitor pentru zilierii care lucrează la pădure. Chestia trenează de vreo 10 ani, iar lucrurile au fost încurcate de fostul primar care acum este destituit, are sechestru pe întreaga avere şi este în cercetări. Acum un deceniu, acesta a făcut o înţelegere cu constructorul, o firmă din Herculane, care ar fi executat lucrările din bani proprii, pe datorie. Între timp, primarul a intrat în fel de fel de combinaţii şi nu a plătit nici un leu constructorului. În prezent, primarul este suspendat, se afla în cercetări penale, firma care a executat lucrările este în faliment, iar patronul a murit acum vreo doi-trei ani. Cert este că şcoala stă nefolosită, deja a început să se degradeze, are geamurile sparte şi deschise şi fiind fără pază, acolo poate intra cine vrea.

Spaţiul în care învaţă copiii din clasele 1- 4 şi cei de la grădiniţă, 22 în total,  se afla în casa învăţătorului. Acesta a fost o vreme şi consilier local şi a oferit spaţiul petru funcţionarea şcolii provizorii şi a grădiniţei. Sătenii sunt foarte mulţumiţi de dascăl, de condiţii, mai ales că nu îşi pun copiii în pericol. Iarna, drumul este mai tot timpul blocat din cauza viscolului.

Lucrurile sunt foarte încurcate la Domaşnea fiindcă în prezent, acolo primarul şi viceprimarul sunt destituiţi şi cercetaţi penal, consiliul local este şi el dizolvat şi mai bine de 90% dintre aceştia, sunt cercetaţi la rândul lor penal pentru fel de fel de ilegalităţi. Aşa că, în acest moment, la Domaşnea, primar, viceprimar şi consiliul local este secretarul comunei.

La Cănicea scoala nou-nouță stă nefolosită, iar copiii învaţă în casa învăţătorului. Sătenii, spun că sunt foarte mulţumiţi de situaţia actuală fiindcă este foarte greu să se ajungă la Domaşnea, mai ales iarna când acolo ninge tot timpul. Parintii stiu că micuţii lor sunt în siguranţă în sat fiindcă nu trebuie să circule pe drumul european 70, drum deosebit de aglomerat. Ei mai spun că învăţătorul este un om cu suflet mare care şi-a pus casa la dispoziţia copiilor. Copiii au acolo toate condiţiile şi  au rezultate bune la învăţătură. Toţi îi mulţumesc învăţătorului că acceptă această situaţie.

Învăţătorul Petru Nicoară, spune că iubește copiii și din acest motiv și-a ales această profesie.  Și el are o fată în clasa a IV a, iar fiul său care este acum la facultate, tot aşa a învăţat. Soţia accepta aceste condiţii, iar 90% din casă este făcută cu mâinile lui. Despre scoala cea nouă – omul se limitează la a spune că situaţia cu şcoala din sat este complicată.

Educatoarea Alina Românu, spune de copii că sunt fericiţi acolo, că au condiţii foarte bune, iar cei mici, vin cu drag la grădiniţă.

Ioan Românu, secretarul comunei (care ţine loc şi de primar, de siviceprimar şi de consiliu local) spune că această situaţie trenează de 10 ani, iar lucrurile au fost încurcate de fostul primar. Omul ne confirmă ce spun și părinții:  că părinţii şi copiii sunt foarte mulţumiţi de această situație. Primăria plăteşte chiria doar pe timpul anului şcolar. În vacanţe nu se plăteşte nimic. Secretarul Românu mai aspune ca se caută o modalitatea ca scoala sa fie preluată de ISJ.

Ionuț Gârtoi, inspector general adjunct al ISJ, spune că tie de situația de la Cănicea, că este o animalie, dar si că lucrurile merg foarte bine. Asta se vede în rezultatul copiilor.

La Cănicea scoala nou nouta sta nefolosită iar copiii învaţă în casa învăţătorului. Satul este destul de pustiu sub soarele puternic, ca de vară. Pe străzile în pantă, casele se înșiră una după alta. Lângă biserică, tronează scoala cea nouă ce începe să se degradeze. Are geamurile sparte şi deschise, tencuiala incepe să pocnească, iar imaginile din interior, sunt dezolante:  băncile stau grămasă împachetate, deja cad bucăţi din tavan, se umflă tencuiala de la ploaie.

 

Mai jos, aveti imagini de acum 10 ani de cand copiii invatau intr-o ,,cocină,, Petru Nicoară – învățătorul, nu a mai suportat această situație și a decis să ia copiii în casa lui cea nouă.

Comentarii

comentarii