La ce temperatură ar trebui băută apa în timpul verii
Chiar dacă ni se pare că vara, cea mai bună alegere e o băutură rece, tocmai scoasă din frigider sau chiar cu cuburi de gheață, medicii ne sfătuiesc să renunțăm la acest obicei.
Motivul: în primul rând, pentru că scade capacitatea de apărare a gâtului. ”În plus, dacă ceea ce introduce e foarte rece, organismul va utiliza energie pentru a-l încălzi. E posibil ca după un prim efect de răcorire, să ai senzația de prea cald,” a explicat medicul nutriționist Șerban Damian.
Condițiile optime, spun studiile, le obțineți dacă alimentele și apa au între 20 și 27 de grade Celsius. Medicii insistă chiar să nu consumați nimic cu temperatura sub 10 grade, chiar dacă afară este caniculă.
Organismul percepe senzația foarte rece la alimente începând cu temperatura de zece grade. Sub acest prag, e bine să evitați consumul lichidelor ori alimentelor solide.
Alimentele prea reci determină laringele să se deplaseze mai încet decât ar fi normal, în timp ce inghițiți. Acesta e un mecanism natural de protecție.
“Simturile daca sunt stimulate excesiv, prea rece sau prea cald, se trece de la perceptive efect termic care provoaca durere, cand mananci prea rece vei simti ceva dureros pentru ca e vorba de o hiperstimulare a receptorilor nervosi,” a adăugat dr. Șerban Damian.