La Reșița se va desfășura Olimpiada Națională a Sportului Școlar la ȘAH – elevii de gimnaziu

Sâmbătă, 28 mai , ora 9.30 la Sala de Sport a Liceului „Traian Vuia” din Reșița va avea loc deschiderea oficială a Fazei Naționale a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la ȘAH – elevii de Gimnaziu. Vor concura primii clasaţi din județele României și din cele 6 sectoare din București. Deci aproape 50 de băieți și 50 de fete în cele două competiții. Cei mai buni din județele lor ! Concursul este organizat de către Ministerul Educației Naționale , iar la faza națională este organizator Inspectoratul Școlar Caraș-Severin.


În colaborare cu Primăria Municipiului Reșița reprezentanții județului Caraș-Severin sunt Chris Arrydan Tamaș- din Caransebeș, vicecampion național în acest an la ȘAH Rapid la juniori sub 14 ani – și Anca Teclis – din Reșița. Campionii din acest an ai elevilor de Gimnaziu din Județ. În acest an – 2022 – la Reșița se aniversează și 150 de ani de la construirea în acest vechi centru industrial ( înființat în 1771) a Primei Locomotive cu Aburi din România.


În domeniul Șahului Reşiţean sunt de amintit numeroase performanțe printre care faptul că primul Maestru Internațional din România (1950) – Ștefan Erdely de TREI ori Campion Național a trăit în ultima perioadă a carierei la Reșița. Marele Maestru din Germania Christian Gabriel a învățat Șahul la Reșița și a ajuns campion național la grupa lui de vârsta la juniori iar apoi medaliat la Mondialele de Juniori. Și fratele lui Maestrul FIDE Robert Gabriel… Și mulți alții – Maestrul FIDE Petru Dodu , Maestrul Internațional Corneliu Bușu , Maestrul Internațional Tiberiu Mănescu ( campion național de juniori și medaliat european pe echipe de juniori) , Maestrul FIDE Ovidiu Ungur ,maestra Rodica Vasiliu , fraţii Adi și Dana Sârbu , surorile Viorica și Iulia Istrati campioane naţionale, surorile Veronica și Cristina Păduraru campioane naționale , Oana Bună campioană şi mulți alți juniori și junioare ajunși în loturile naționale etc etc etc . Iar maestrul Valeriu Grozav a fost anrenorul multor juniori care au obţinut mari performanțe. O alta generatie de juniori a obţinut Medalie la competiţiile pe Echipe – Dani Pădurean, Andru Buga, Diana Colonescu, David Goiceanu, Azi avem o nouă „Generaţie de Aur” la juniori. Cu medalii în ultimii ani la juniori – Christian Tamaş. Dar şi Alin Stangu, Albert Dragoi. Ionel Văduvă, Alexandru Korcsek. De pregătirea juniorilor se ocupă în ultimii ani Mihai Bolintiș și Alexandru Tunaru.


Recent înfiinţată Secție de Șah de la Clubul Sportiv Muncitoresc Reșița – în coordonarea Primăriei Reșița – are foarte mari șanse să se califice anul acesta în Divizia A pe Echipe. Din echipă fac parte Maestrul Internațional Mihai Grunberg – fost Campion Național de Seniori, Maestrul Internațional Tiberiu Mănescu – fost Campion Național de Juniori, CM Alexandru Tunaru, Maestrul FIDE Dinu Şimi Suciu , Daniel Pădurean iar ca Juniori Christian Tamaș și rezerve colegii lui amintiți mai sus …
Succes tuturor participanţilor

Comentarii

comentarii