@Breaking newsTurism

La Târnova, sătenii merg azi la cimitir pentru un ceremonial special în amintirea celor duși în altă lume VIDEO

La Târnova, obiceiul pomenirii morților în Săptămâna Luminată, moștenit de la moșii și strămoșii satului, este urmat cu sfințenie și transmis mai departe, generațiilor tinere care, la rândul lor, trebuie să se îngrijească de memoria și sufletele celor plecați în lumea de dincolo.

 După slujba de la biserică din ultima zi de Paști, sătenii și preotul pornesc în procesiune la cimitirul din marginea satului.

Ei duc în coșuri aranjate cu ștergare  câte puțin din toate mâncărurile pregătite pentru masa de Paște, pentru a fi sfințite de preotul satului la crucea din mijlocul cimitirului.

După ce coșurile cu bucate au fost sfințite de preot la troița din mijlocul cimitirului, fiecare familie se reculege la mormântul celor dragi, aprind lumânări, așteaptă preotul care va citi la mormânt, apoi împart între ei, cu prietenii și vecinii, bucatele și băutura.

Se ciocnește un ou roșu, se bea un pahar de răchie sau de suc, apoi se merge acasă unde se așază la masa de prânz. Este ultima zi de sărbătoare pascala. De maine, toata lumea la munca.

Comentarii

comentarii