Lectură pentru inimă și …minte limpede -Despre mintea umana la 50 – 60 ani

mintea umana

Mintea umană funcţionează cel mai eficient în jurul vârstei de 50 de ani, nu în tinereţe. Corpul şi creierul nu îmbătrânesc în acelaşi ritm. Dimpotrivă, puterea minţii creşte odată cu vârsta, arată studiile.
Chiar este creierul condamnat la degradare?, se întreabă Barbara Strauch, jurnalist la „The New York Times” şi autoare a cărţii „Viaţa secretă a creierului adulţilor: Descoperiţi talentele surprinzătoare ale minţii de la vârsta mijlocie”.
A descoperit că este înconjurată de oameni de vârstă similară care, deşi nu-şi puteau aminti numele restaurantului la care au mâncat sau al cărţii pe care tocmai o terminaseră de citit, puteau să coordoneze afaceri pe continente diferite, scrie Strauch în cartea ei, citată de „The Daily Mail”.
Cercetătorii – sociologi, psihologi şi neurologi – au descoperit însă că, în cazul unei persoane ajunsă la vârsta a doua, creierul nu se comportă ca restul corpului. Este adevărat că memoria este afectată, la fel şi alte funcţii ale creierului legate de motricitate. Pe de altă parte, creşte abilitatea de a lua decizii corecte despre lumea din jur.
Cercetătorii au folosit rezonanţa magnetică pentru a analiza efectele îmbătrânirii şi au constatat că celulele creierului nu se împuţinează subit. Dimpotrivă, creierul se adaptează şi le permite persoanelor trecute de 50 de ani să-l folosească mult mai eficient. Astfel, dacă tinerii folosesc pe rând cele două emisfere ale creierului, persoanele în vârstă reuşesc să le utilizeze simultan.
De asemenea, se îmbunătăţesc capacităţile cognitive, după cum demonstrează un studiu care a urmărit evoluţia vieţii a 6.000 de americani timp de 40 de ani.
Testele de vocabular, memorie, aritmetică, orientare spaţială, viteză de reacţie şi logică au demonstrat că oamenii cu vârste între 40 şi 60 de ani au obţinut rezultate mai bune decât cei de 20 de ani.
Bărbaţii au avut cele mai bune rezultate în jurul vârstei de 50 de ani, pe când la femei, abilităţile s-au îmbunătăţit şi după vârsta de 60 de ani. Chiar şi abilităţile sociale şi capacitatea de a judeca corect oamenii şi situaţiile cresc odată cu vârsta.
Partea creierului responsabilă cu emoţiile umane se micşorează mai lent decât celelalte zone.
Un studiu realizat de Universitatea Harvard demonstrează că oamenii trecuţi de 50 de ani iau şi cele mai bune decizii financiare.
Nu în ultimul rând, studiile contrazic şi teoria conform căreia îmbătrânirea aduce după ea dezamăgire şi depresii.
Se pare că, pe măsură ce îmbătrânim, reacţionăm altfel la necazuri, creierul reuşeşte să se programeze să accentueze aspectele pozitive şi să le elimine pe cele negative.
Vreţi să aveţi o minte clară şi la bătrâneţe?
Exista o metodă de a vă menţine creierul tânăr.
Nu vă opriţi niciodată din învăţat!
Studiaţi organizat (ca la şcoală)
Staţi în preajma oamenilor pozitivi şi motivaţi.
Suplimentar:
Fiţi activi. Nu deveniţi leneşi, pentru că dăunează grav sănătăţii. Implicaţi-vă tot timpul în diverse activităţi, pentru a vă menţine mintea alerta. Beţi ceai verde
Beţi cafea, moderat dar beţi! (evitaţi Ness)
Beţi vin dar nu mai mult de un pahar pe zi
Toate va ajuta să veţi câştigaţi cu 20% mai multă sănătate mentală,
Hidrataţi-vă mintea.
Oamenii care beau zilnic suc proaspăt pe săptămână au cu 76% mai puţine şanse să se îmbolnăvească de Alzheimer. Cantitatea mare de polyphenoli, antioxidanţi găsiţi în fructe, protejează creierul de boală
Mâncaţi, multe fructe şi legume (evitaţi mâncărurile grase), care diminuează abilitatea celulelor nervoase de a comunica între ele.
Nu evitaţi oul.
Oul
Conţine vitamina B, care obliga celulele nervoase să ardă glucoză, cea mai importantă sursa de energie a creierului. Oul mai conţine şi antioxidanţi, care protejează neuronii de stricăciuni şi acizi graşi omega-3, care menţin impulsurile nervoase la ritmuri optime.
Râdeţi.
Luaţi-vă o pauză de la problemele cotidiene şi râdeţi. Citiţi bancuri, uitaţi-vă la filmuleţe amuzante. Chiar şi anticiparea rasului scade stresul cu 39% până la 70%! Râsul este extrem de bun şi pentru inimă.
Dormiţi suficient.
Somnul este important pentru o stare mentală bună. Memoria se organizează în creier, în timpul somnului. Un 7 ore sunt obligatorii
Nu vă mai uitaţi la TV în exces
(2 ore pe zi sunt îndeajuns)
Nu citiţi ziare în exces.
În schimb citiţi cât mai multe cărţi.
Spălaţi-vă bine pe dinţi.
O gingie inflamată, sângerândă, poate sugera o problemă a sănătăţii. În plus, toate bacteriile care se strâng în gura ajung în sânge şi apoi la organele vitale, inclusiv la creier. De aici, şi o stare mentală extrem de proastă

Mulţumiri prietenului Horst.

Comentarii

comentarii