Lege pentru interzicerea tăierilor de păduri în parcurile naţionale, depusă de senatorul USR Mihai Goţiu

Senatorul USR Mihai Goţiu a depus, joi, în camera superioară a Parlamentului o propunere legislativă pentru interzicerea tăierilor de păduri în parcurile naţionale. Potrivit acestuia, legea este cadoul de Sărbători pe care îl face pentru pădurile și cetățenii României, dar și pentru viitorii parlamentari

„E o propunere legislativă care vine după numeroase vizite în teren, în parcurile naţionale ale României, unde am văzut dezastrul creat de drujbe. Unele din aceste situaţii au fost obiectul unor interpelări parlamentare, al unor anchete ale Corpului de Control al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Unele dintre ele s-au încheiat cu sesizări penale, dar dezastrul a continuat. De asemenea, în documentarea acestei legi am discutat cu numeroşi specialişti din domeniu, cu reprezentanţi ai societăţii civile, am făcut vizite de documentare în Austria, unde am vizitat parcurile naţionale şi am văzut cum aceste parcuri nu doar că sunt conservate, păstrate pentru viitorul sănătos al acelor cetăţeni, ci în acelaşi timp sunt motoare de dezvoltare sustenabilă pentru regiuni întregi”, a explicat parlamentarul USR.

Mihai Goțiu a mai spus că sunt aspecte care trebuie schimbate în administrarea parcurilor naţionale din România, astfel încât acestea să nu reprezinte „sursa de venit a unor iresponsabili şi a grupurilor de interese”, ci să asigure conservarea biodiversităţii. Senatorul USR a menționat și principiile care stau la baza legii.

„Este principiul non-intervenţiei, mai exact al interzicerii oricăror tăieri de păduri în parcurile naţionale şi al oricăror altor activităţi umane care ar afecta calitatea acestora. De asemenea, e prevăzută finanţarea publică a acestor parcuri naţionale, pentru a se dezvolta în aşa fel încât peste ani să aducă beneficii reale comunităţilor locale. Este principiul ‘nimeni să nu piardă’, mai exact compensări reale pentru toţi cei care au interese legitime şi drepturi în aceste parcuri naţionale care ar fi afectate de regimul strict de protecție. De asemenea, este principiul autonomiei administrării acestor parcuri, pentru că una dintre marile probleme pe care le-am sesizat a fost modul în care Romsilva, un operator economic, a administrat aceste parcuri naţionale, încercând să facă profit din tăierea lemnului. Dar profitul din aceste parcuri naţionale nu este tăierea lemnului, ci tot ceea ce înseamnă diversitate”, a explicat Mihai Goțiu.

Seantorul USR a mai arătat că această propunerelegislativă este în acord cu obiectivele Parcului Verde European, care vizează conservarea biodiversității, creșterea suprafețelor cu protecție strictă și dezvoltările sustenabile. Mihai Goţiu a subliniat că se așteaptă ca propunerea să fie însușită și votată de viitorii parlamentari și că în urma dezbaterilor publice și a celor din Legislativ să fie îmbunătățită.

„E un cadou de Sărbători, ca să spun aşa, pentru pădurile României, pentru parcurile naţionale ale României. E un cadou – care presupune şi muncă – pentru viitorii parlamentari ai României. Este un imperativ al Uniunii Europene. Avem acest Pact Verde care ne permite să asigurăm finanţări pentru aceste parcuri naţionale. Avem nişte obiective pe care trebuie să le îndeplinim, pentru a accesa aceşti bani europeni, iar printre aceste obiective se numără şi creşterea suprafeţelor conservate în România”, a mai spus Mihai Goțiu.

Propunerea de interzicere a tăierilor de păduri în parcurile naționale a figurat și printre cele de modificare a Codului Silvic, dezbătute în Parlament în acest an și care le-au avut printre inițiatori și pe Mihai Goțiu. Interdicția a fost adoptată de Senat, dar a fost eliminată la Camera Deputaților (decizională), în urma presiunilor făcute de Romsilva și reprezentanți ai administratorilor privați de păduri și ai industriei de prelucrare a lemnului.

Legea a fost deja salutată de reprezentanți ai activiștilor de mediu. ”Speranță pentru parcurile naționale din România. ”Legea lui Goțiu” este primul proiect de lege care poate proteja în mod real tezaurul natural”, se arată într-un briefing de presă publicat, vineri dimineața, pe site-ul Agent Green.

 ”Agent Green salută proiectul de lege pentru protejarea reală a parcurilor naționale înregistrat ieri de Mihai Goțiu la Senatul României. Parcurile Naționale sunt cele mai prețioase categorii de arii naturale protejate din lume. Peste tot, acestea se supun unor principii care asigură în egală măsură conservarea biodiversității și prosperitatea comunităților locale. Cele trei principii sunt: non-intervenția, dorința comunităților locale de a avea un parc național și asigurarea că acestea nu vor avea nimic de pierdut, ba chiar de câștigat. Niciunul dintre aceste principii nu a fost vreodată respectat în vreunul dintre cele 13 parcuri naționale ale României. S-a făcut conservare doar cu drujba, deși pădurile din aceste nestemate acoperă doar 1% din suprafața țării. Au mai fost tentative legislative și promisiuni politice în trecutul apropiat însă acesta este primul proiect de lege serios pregătit și care întrunește toate exigențele științifice, sociale, economice și administrative”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green, organizație care se luptă pentru protejarea reală a parcurilor naționale de 11 ani.

Comentarii

comentarii