Lemnul Domnului si pelinul – Doua plante cu puteri miraculoase – Leacuri stravechi ale calugarilor

Medicii medievali nu aveau la dispozitie tehnologia din ziua de astazi, documentatatia sau studiile, dar in schimb stiau sa foloseasca pentru vindecarea diverselor afectiuni, calitatile extraordinare ale plantelor si nu numai. Aceste plante sunt ignorate de multi dintre noi, medicamentele fiind preferate, in ciuda efectelor sale secundare.

Lemnul-Domnului
sanatate-lemnul-domnului
Conform parerii medicilor medievali, Lemnul-Domnului (sau salvia europeana) are un grad de eficienta foarte ridicat. Samanta lui are, mai ales, un puternic efect sicativ (de uscare) si, prin fierbere, se obtine un decoct care combate cu succes nevralgiile sau durerile de piept. Decoctul vindeca, de asemenea, astmul, tusea, durerile de spate si starile de isterie.lemnul-domnului
* Macerat in vin, Lemnul-Domnului are – in plus – un efect diuretic, purgativ, emenagog si calmant (in cazul gutei). Cand este ars, mirosul lui alunga serpii, iar folosit sub forma de bautura neutralizeaza actiunea veninului.
* Lemnul-Domnului se foloseste si in caz de febra cu frisoane: se fierbe in apa, iar cu uleiul lasat la fierbere si cu planta propriu-zisa se frictioneaza corpul.
* Folosit ca bautura, distruge viermii intestinali, iar fiert in apa, cu miez de paine si de gutuie, si aplicat pe zonele bolnave, vindeca durerea sau inflamatia ochilor. Combinat cu grasime, dar si singur, Lemnul-Domnului (Artemisia abrotanum) faciliteaza extragerea din piele a aschiilor si spinilor. Pus sub perna, starneste pofta de dragoste, iar consumat ca bautura, neutralizeaza toate obstacolele ce i-ar putea sta acesteia in cale.

Fierte in vin, ramurile de lemnul domnului se puneau fierbinti (cat se putea suferi de fierbinti) la junghiuri. Fierte cu iarba creata si rostopasca se luau contra durerilor la nasteri.

Pelinul
pelin
Se spune despre pelin ca are o eficienta de gradul unu si ca, oricum ar fi folosit, fortifica stomacul. Dar cel mai bine este sa fie fiert in apa de ploaie si baut dupa ce s-a lasat afara, in aer liber, sa se raceasca. Preparat astfel, pelinul este extrem de eficient in diverse afectiuni ale stomacului: elimina viermii, relaxeaza abdomenul si calmeaza durerile cele mai violente. Este diuretic.
* Maruntit si amestecat in vin indulcit cu miere, impreuna cu putina lavanda, pelinul le este recomandat, ca bautura, femeilor in perioada ciclului. Acelasi efect se obtine daca se aplica pe pantece o compresa din lana, imbibata in amestecul respectiv.
* Amestecat cu rachita, lavanda si otet, pelinul combate starea de greata.
* Se poate fierbe, de asemenea, in vin, impreuna cu putina ruta, cu sare si cu piper, obtinand astfel o bautura care vindeca indispozitia stomacala.
* Combinat cu stanjenel, este foarte bun pentru piept, iar maruntit in otet sau ars, alunga tantarii.

* Inghitit crud, combate galbinarea, impreuna cu levantica vindeca ficatul, iar baut cu otet, calmeaza durerile de splina si este un antidot excelent impotriva ciupercilor otravitoare.
* Combinat cu vin, neutralizeaza efectele cucutei si ajuta la vindecarea ranilor produse de muscaturile animalelor.
* Masajul usor cu miere si pelin limpezeste vederea si face sa dispara vanataile.
* Fumul de pelin ars degaja canalul auditiv, iar planta maruntita, amestecata cu miere si aplicata pe urechi, usureaza scurgerea mizeriei care le obtureaza.
* Cataplasma cu pelin reduce, de asemenea, inflamatia produsa de o rana recenta, mai ales in zona capului.
* Mancarimea dispare, folosind doar cateva picaturi de decoct din pelin, iar planta macerata in vin combate raul de mare.
* Invelit intr-o panza si aplicat in zona inghinala, pelinul „dizolva”, pare-se, tumorile. Pus sub perna bolnavului, fara stirea acestuia, il adoarme, datorita mirosului puternic.
* Cenusa de pelin inchide culoarea parului. Pus in dulapuri, alunga moliile, amestecat cu miere, reduce inflamatia limbii si face sa dispara paloarea din jurul ochilor.

* Aplicat sub forma de cataplasma, pe splina, pelinul descongestioneaza, iar amestecat cu miere si plasat in zona uterului, faciliteaza fluxul sanguin.
* Un decoct preparat din ulei si pelin proaspat, folosit sub forma de cataplasma, este foarte eficient in combaterea durerilor de stomac.
* Cerneala diluata cu vin in care s-a macerat pelin protejeaza manuscrisele de dintii soarecilor.
* Plinius aduce un elogiu virtutilor acestei plante si spune ca, in zilele de sarbatoare, romanii ofereau o cupa cu suc de pelin invingatorilor din intrecerile de care, convinsi fiind ca darul cel mai demn de un invingator era sanatatea, lucrul cel mai de pret dintre toate cele pe care si le poate dori un om.

Uleiul volatil din pelin imbunatateste activitatea cardiaca si stimuleaza sistemul nervos central.

Citeste si alte areticole la fel de interesante AICI : http://www.stil-naturist.com/leacuri-stravechi-ale-calugarilor-doua-plante-cu-puteri-miraculoase/

Comentarii

comentarii