Linia ferată Oravita – Anina readusă la viata de turisti si nepromovata de CFR VIDEO

Despre calea ferată Oraviţa Anina, se poate vorbi numai la superlativ: monument istoric, prima cale ferată construită în România, calea ferată la cea mai mare înălţime din țară, tunele au fost săpate manual cu dalta şi ciocanul fiindcă dinamita nu se inventase încă, înconjoară muntele de două ori şi jumătate, diferenţa dintre punctul de plecare Oraviţa şi cel de sosire de la Anina, este de 333 de metri, vagoanele şi locomotiva sunt de construcţie specială având ecartament normal, şi multe- multe altele.

Ea a fost construită pentru ca vagoanele cu huilă şi antracit din minele de la Anina să poată ajunge la Oraviţa, iar de aici mai departe la portul de la Baziaş de unde era încărcat în vapoare şi trimis la Viena şi în tot Imperiul Austroungar.

Şi cu toate acestea, în ultimii 10 ani, odată cu închiderea mineritului în Munţii Aninei, ea a cam început să fie dată uitării. Cea mai veche cale ferată din ţară şi una dintre cele mai frumoase, din punct de vedere arhitectonic, din Europa, a fost readusa la viaţa de turişti din acest sfârşit de săptămâna.

Unii au sosit din Timişoara, alţii chiar de la Bucureşti, dar nu au lipsit nici cei de peste hotare. Este de la sine înţeles au fost turiştii veniţi de la Reşiţa, Oravița sau din alte localităţi limitrofe.

În urmă cu 12 ani, aceasta linie era circulata de cinci garnituri de tren, pentru minerii de la Anina, Ciudanoviţa, Lişava sau călătorii ce circulau între cele doua oraşe. Tunelurile au fost săpate în piatra dură cu dalta şi ciocanul, iar inginerii austrieci constructori ai timpului, au executat adevărate lucrări de artă de inginerie industrială. Calea ferată înconjoară de două ori muntele, iar hăurile ce se deschis sub ferestre iţi fac sufletul să tresară.

Viaductele au fost construite manual de către meşterii pietrari aduşi din Italia. O mare parte din ei au rămas în Banat, urmaşii lor trăind şi acum în sate cum ar fi Brădişor sau Ciudanoviţa. În zonă, spre Gârliște și Brădet, trăiesc herghelii de cai sălbatici iar apariţia lor în apropierea căii ferate a devenit ceva obişnuit toamna. Ei se apropie de om pentru a se feri de haitele de lupi care le dau târcoale.

Am încercat să obținem mai multe inforamații de la cineva din cadrul CFR, dar din păcate ne-am izbit de un zid de beton. Angajații se tem să vorbească cu turiștii, să ofere mai multe informații deoarece li s-a transmis de la conducerea CFR să dirijeze spre purtatorul de cvânt al Regionalei Timișoara orice turist interesat de aceste detalii.

Şi staţia de sosire Anina, este la rândul ei monument istoric- aşa cum de altfel este declarat întreg traseul de la Oraviţa şi până în vârful muntelui. Trenul intră în Anina, se mai vede turnul de la fostul puţ al liftului, mână este în paragină. În faţă apare clădirea gării- şi ea monument istoric. Din păcate tot mai pustie şi în curând în moarte clinică dacă CFR va închide linia – așa cum se zvonește de ceva timp, fiindcă nu ar fi rentabilă.

Cum poate cineva să vorbească de rentabilitate când nici măcar nu se chinuiește să promoveze ceea ce are? A văzut cineva vreo un film de promovare a liniei la tv sau pe site-urile de specialitate? A văzut cineva pliante sau vederi făcute de CFR cu această minune? Exista un program de activităţi pe traseu, cu scurte opriri pentru a vedea peisajul, cu explicații și informații oferite de un ghid turistic?

În gările Oravița și Anina nu găsești un local sau un restaurant, o cofetărie sau o cafenea sau un magazin de suveniruri. Noroc la Anina cu doamna Liliana Velicu. Dânsa, are închiriat în clădirea gării Anina un spațiu unde are un mic punct de vânzare a unor suveniruri cu Anina şi linia ferată. Absolut gratuit, dânsa face munca de promovare a traseului în mod voluntar. Primăria Anina i-a pus la dispoziție câteva pliante pe care le împarte turiștilor. În rest, CFR-ul, nu mișcă un pai pentru a promova acest minunat și unic traseu turistic. Ar fi multe de spus și despre locomotiva ,,Neagra” ce sta și ruginește ăn gara Oravița și despre depoul căruia i-a cazut deja acoperișul și în curând îi vor cădea și pereții, despre gările de pe traseu abandonate și distruse. Dar promitem sa o facem cat de curând.

Foto impact arhiva net

Comentarii

comentarii