Livezile de pomi fructiferi în perioada de iarnă grea – Prin livada cu omăt a Nicoletei la Ticvaniul Mare VIDEO

 Nicoleta Şmac Vuc din Ticvaniul Mare din Caraș Severin, a accesat un proiect destinat tinerilor fermieri pe măsura 112 în valoare de 25.000 de euro și acum are o livadă model. Dacă în alte părți anul trecut fructele s-au făcut foarte puține de abia le strângi într-un coș, Nicoleata strângea zilnic câte o jumătate de tonă de fructe. A început cu cireșele și caisele, a ajuns la pune și la pere și a încheiat cu merele.

Nicoleta a investit toți banii în livadă – a cumpărat pomii de la Caransebeș de la un alt inginer horticultor cu mare experiență, a plantat peste 1100 de pomi – aproape toate soiuri românești. A săpat gropi și a împrejmuit terenul, a cumpărat utilaje – de la tractor și până la cositoare, tocătoare, bazine pentru prepararea substanțelor şi tot ce a fost nevoie. În livadă sunt frumos rânduiți prunii, perii și merii, dar și caiși și piersici.

Unde mai pui că Nicoleta face singură aproape toate lucrările: tăierile de primăvară, fertilizările și tratamentele necesare. În primăvara anului trecut când temperatura a fost foarte scăzută și au apărut înghețurile târzii, tânăra horticultoare și-a petrecut nopțile pe deal făcând foc în livadă pentru a genera perdele de fum. Cu ajutorul acestui fum, Nicoleta și-a salvat livada.

În perioada de iarnă, mai ales atunci când s-a așternut zăpada și este foarte frig, în livezile de pomi fructiferi, nu prea sunt multe de făcut. Se mai pot desfășura activități specifice perioadei de repaus vegetative. Mai exact, dacă nu este zăpadă, se poate continua cu strângerea resturilor vegetale fiindcă în primăvară urmează tăierile.

Dacă livada a fost  tratată fitosanitar încă din toamnă, acum odată cu căderea zăpezii, mai trebuie urmărit doar atacul rozătoarelor la măr. În rest, gospodarul se poate orienta spre alte activități agricole.

Marele noroc al proprietarilor de livezi a fost schimbarea bruscă a vremii. Să nu uităm că săptămâna trecută, în partea de vest a țării, mercurul a urcat în termometre până la 16 grade. Norocul fermierilor a fost acela că această minune nu a ținut decât 3 zile și pomii fructiferi nu au apucat să intre în vegetație.

Într-o livadă, un adevărat barometru al vremii și al stării de vegetație al pomilor, este caisul. Acesta are cel mai scurt ciclu de pauză al stării de vegetație și este primul care reacționează la schimbările de vreme.

În mod normal, dacă sunt tratați corect, copacii rezistă și până la minus 25-30 de grade fără să fie afectați. Mai grav este atunci când temperaturile scăzute – acele înghețuri târzii – vin în perioada de înflorire. Atunci, singurul lucru ce se mai poate face sunt ,,perdelele de fum” făcute cu ajutorul resturilor vegetale sau al gunoiului de grajd.

O astfel de activitate făcută la timp anul trecut, a salvat producția de fructe din livada Nicoletei. Acestea sunt păstrate peste iarnă în camera ferite de îngheț și vor rezista așa chiar și până la începutul lui aprilie.

Comentarii

comentarii

One thought on “Livezile de pomi fructiferi în perioada de iarnă grea – Prin livada cu omăt a Nicoletei la Ticvaniul Mare VIDEO

Comments are closed.