LUAȚI AMINTE – PE VREME REA CONDUCEȚI PRUDENT, CU ATENȚIE SPORITĂ – CARAS SEVERIN SUB COD GALBEN

Poliția Română recomandă șoferilor să circule cu atenție sporită și să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo-rutiere, având în vedere avertizările de cod portocaliu de ploi.
Administrația Națională de Meteorologie a emis, astăzi, o atenționare nowcasting de COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, cantități de apă importante (între 50 și 70 l/mp), în intervalul 20.09, ora 16.00 – 21.09, ora 10.00, în județele Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău.

O altă atenționare, de COD GALBEN de instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului și cantități de apă însemnate, a fost emisă, pentru în intervalul 20.09, ora 11.00 – 21.09, ora 21.00, la nivel național, cu excepția județelor Tulcea și Constanța.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25… 30 l/mp cu precădere în nord-vestul țării și în zona Carpaților Occidentali, iar pe arii restrânse, 50…60 l/mp.
Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55…60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65…70 km/h și vijelii.

În condiții de vizibiliate redusă, utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri.

Atunci când circulaţi în condiţii de vânt puternic, aveţi în vedere că rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă şi evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare ale autovehiculului.

Sporiţi atenţia la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Totodată, evitaţi oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.

Înainte de a porni la drum, interesaţi-vă cu privire la condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgeţi. De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

În condiţiile unui trafic aglomerat sau a apariţiei blocajelor rutiere, păstraţi-vă calmul, nu blocaţi intersecţiile şi nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.

Comentarii

comentarii