Lucruri încurcate în Caraș Severin Cine vrea – nu poate și cine poate, nu vrea! VIDEO

Lăsat de peste 30 de ani de izbeliște, sanatoriul a ajuns aproape în paragină din cauza lipsei de bani. sanatoriul a intrat într-un proces de degradare de la an la an arătând tot mai rău. În final activitatea s-a restrâns într-un singur corp de clădire doar pe două etaje. Sanatoriul de la Marila, este o anexă a Spitalului orășenesc din Oravița și a intrat în atenția Consiliului Județean in anul 2021 când s-a obținut o finanțare prin CNI pentru reabilitarea acestuia.

Dar, totul a rămas la stadiul de ,,vom începe lucrările, vom face, avem nevoie de studii de fezabilitate și proiecte” și până la începerea lucrărilor de consolidare și reabilitare, Marila se degradează și se distruge din cauza,  vechimii, a lucrărilor neexecutate la timp și a ploilor și înghețului.

Se pare că și ultimele cutremure au șubrezit și mai tare clădirea din moment ce prăbușirea a fost așa de mare.  Acum un an, in luna februarie,  o mare parte din acoperișul aripii în care se făcea ozonoterapia – din fericire nefuncțională de peste 10 ani și închisă, Conducerea spitalului și primarul Oraviței au decis că situația de acolo  reprezintă un pericol și s-a decis ca pacienții și personalul să fie scoși din zonă.

Acoperișul Sanatoriului de la Marila s-a prăbușit în urmă cu un an. Conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin a propus un proiect de reabilitare și modernizare a unității medicale, iar în anul 2021 clădirea a fost predată Companiei Naționale de Investiții pentru ca acesta urmă să  înceapă demersurile reabilitării sanatoriului.

Bolnavii au fost mutați într/o anexa de la Spitalul Orășenesc Oravița folosită până atunci pentru tratarea  pacienților bolnavi de COVID.

Aerul din zona Marila din Munții Aninei este de o calitate și puritate superioară și puternic ozonat. Primul sanatoriu a fost construit aici pe vremea Imperiului Austro-Ungar și printre personalitățile care s-au tratat și vindecat aici, se numără și împărăteasa Sissy a Austriei.

Numai că acum, Compania Națională de Investiții a cerut demolarea Sanatoriului de la Marila în vederea demarării unei noi construcții, însă primăria de la Oravița nu are banii necesari pentru această operațiune.

Dilemă la Consiliul Județean Caraș-Severin.  Consiliul Județean Caraș-Severin are banii însă nu și dreptul asupra imobilului, acum cele două instituții caută o soluție astfel încât proiectul unui nou sanatoriu să nu fie abandonat.

Romeo Dunca nu a renunțat la planurile legate de Sanatoriul Marila chiar dacă lucrurile s-au complicat odată cu prăbușirea unei aripi a imobilului. Acum, Compania națională de Investiții a cerut demolarea completă a clădirii și eliberarea terenului însă toată operațiunea s-ar ridica la circa 6 milioane de lei, bani pe care primăria Oravița nu îi are, iar consiliul județean nu îi poate oferi.

O posibilă soluție ar fi ca sanatoriul să intre în administrarea Consiliului Județean.

Am încercat să obținem o poziție a Primăriei Oravița, dar din păcate, acest lucru s-a dovedit imposibil. Primarul Ursu era plecat din localitate și se pare că altcineva nu poate vorbi in lipsa acestuia.

Comentarii

comentarii

One thought on “Lucruri încurcate în Caraș Severin Cine vrea – nu poate și cine poate, nu vrea! VIDEO

Comments are closed.