Luminiţa Jivan: 24 ianuarie 1859 – Un prim pas spre România de azi

Luminiţa Jivan: 24 ianuarie 1859 – Un prim pas spre România de azi. Ziua de 24 ianuarie, a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, un prim pas spre România de azi, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

Mica Unire este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea să ca domnitor al ambelor principate. La 5 ianuarie 1859, în Moldova, și la 24 ianuarie 1859, în Țara Românească. Totuși, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări.

Luminiţa Jivan: 24 ianuarie 1859 – Un prim pas spre România de azi. “Această unire românească n-ar avea nici o valoare dacă nu s-ar sprijini pe însăși conștiința noastră despre necesitatea ei, despre caracterul ei sacru, nezguduit, despre aceea că ea e astăzi, ceea ce nu înțelege o mulțime de lume, o condiție pentru existența însăși a poporului nostru.” Nicolae Iorga.

Luminiţa Jivan – preşedinte PSD Caras Severin

Comentarii

comentarii