LUNA AUGUST – LUNĂ DE FOC PENTRU POMPIERII CARASENI

În luna august, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin au intervenit, în medie, de cinci ori pe zi pentru stingerea arderilor necontrolate de vegetaţie uscată. Aproximativ 1.200 ha teren de pe teritoriul judeţului nostru au fost afectate de incendii în această perioadă, în cele mai multe situaţii existând pericolul propagării focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
Arderea miriştilor provoacă multe efecte negative solului. În primul rând, solul este sărăcit de materie organică, este distrusă microfauna de la suprafaţa acestuia şi are loc evaporarea apei din stratul superior al solului.
Arderile necontrolate sunt acele incendii fără pagube umane şi materiale produse prin arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale. Miriştea reprezintă partea inferioară a tulpinilor de cereale păioase sau a altor plante cultivate pe terenurile agricole. Prin vegetaţie uscată înţelegem plantele şi copacii cu rădăcină în pământ, care s-au uscat şi nu mai pot fi utilizate în sistemul economic, iar resturile vegetale sunt deşeurilor vegetale rezultate în urma activităţilor de curăţare a vegetaţiei uscate din curţi şi grădini, a copacilor şi arbuştilor din zonele de siguranţă a drumurilor şi căilor ferate, de rărire a pădurilor şi altele asemenea.
Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se poate face numai cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;
– pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aproximativ 5 m2;
– arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;
– arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale ş.a.m.d.
– la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.
Activităţile de ardere a miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pot fi executate numai după obţinerea în prealabil a permisului de lucru cu foc. Emiterea acestuia se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate sau persoana împuternicită în acest sens.
De asemenea, se va acorda o atenţie deosebită supravegherii zonelor cu potenţial de producere a incendiilor, traversate de căi rutiere intens circulate, în preajma cărora se află terenuri cu vegetaţie uscată care, prin autoaprindere sau incendiere şi degajare de fum dens, pot afecta vizibilitatea şi crea situaţii de risc major pentru siguranţa rutieră

Compartimentul Informare si Relaţii Publice
plt.maj. Magdalena TOCMELEA

Comentarii

comentarii