Lunea Cornilor la Rudăria – Lăsata secului cu mascați și mare tămbălău pe ulițe VIDEO

Obiceiurile și tradițiile localnicilor din satul cu mori, primite cu sfințenie de la înaintaşi, se mai păstrează și azi.  De cum începe Postul Mare, în prima zi a acestuia, la Rudăria începe „Lunea Cornilor sau Măimozii”. Lune Cornilor – cum este denumit obiceiul în Valea Almăjului, se desfășoară în ziua de luni la începutul postului Paștelui în fiecare an. Tradiția cu măști și costume care mai de care mai haioase, este un joc al vieții ce răbufnește în fiecare început de primăvară în Rudăria și în alte localități din frumoasa vale a Almăjului.

 Această sărbătoare își are origini străvechi și cu funcție bine definită. Feciorii și bărbații însurați se maschează, se îmbracă în fel de fel de personaje și însoțiți de săteni și muzicanți, colindă satul, în alungarea spiritelor rele, a frigului iernii și a farmecelor ce sunt alungate spre sătenii. În satul cu mori, mascații se mai numesc „maimozi”, iar în celelalte sate almăjene, li se mai spune corni sau măimuci.

 La fel ca în anii precedenți, mascații au fost însoțiti prin Rudăria de un taraf. Se merge pe străzile satului de la casă la casă și se face mare tărăboi. În fața caselor unde gazda i-a așteptat cu o sticlă de răchie, „măimozii” au jucat un brâu în cinstea gazdei care i-a cinstit. 

După ce se ocolește satul, alaiul de mascați, se adună în centrul comunei, iar cei care au fost mascați, dau măștile jos și se strigă darurile. Seară, toți participanții se strâng la căminul cultural unde servesc masa și răchia primită de la săteni.

Târziu în noapte începe balul, iar ca solist a fost invitat Bebe Dragomir. Petrecerea se termină târziu în noapte. 

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii