MARE ATENTIE ! 5 semne care prevestesc diabetul

Este una dintre bolile cronice ale secolului, cu urmări devastatoare pentru organism, dacă nu e tratată corespunzător. Iar simptomele pot fi trecute ușor cu vederea.
Această boală este una dintre cele mai parșive. Se instalează comod, nu dă semne decât târziu, face ravagii în organism și nu se vindecă. Se spune că nu diabetul în sine e pericolul adevărat, ci complicațiile sale devastatoare. Iar simptomele sunt greu de recunoscut pentru cineva neavizat, putând fi confundate cu ușurință cu alte stări trecătoare. Îngrijorător este că peste un milion de români au diabet, însă numai o treime urmează un tratament adecvat.

Cum apare
Diabetul duce la situația în care organismul nu mai asimilează corespunzător nutrienții din alimente, așa încât energia nu mai ajunge la celule, pentru funcționarea normală. Glucoza, forma prin care zahărul se găsește în sânge, ajutată de insulină, hormon secretat de pancreas, descompun alimentele consumate și le transformă în energie la nivel celular.

La diabetici, pancreasul secretă prea puțină insulină sau deloc. Prin urmare, organismul nu mai produce energie, blocând în sânge o cantitate foarte mare de zahăr. În timp, acest lucru duce la complicații cronice, precum ateroscleroza, neuropatia, retinopatia, bolile renale și cardiovasculare. Există două tipuri de diabet: insulino și noninsulino-dependent. Diabetul de tip I, când pancreasul nu produce deloc insulină, este caracteristic tinerilor și copiilor. Însă pericolul real îl reprezintă diabetul de tip II, întâlnit la peste 90% dintre diabetici. Iar aproximativ 80% dintre diabeticii de tip II sunt supraponderali, motiv pentru care și complicațiile bolii se accentuează. De obicei, predispoziția la apariția acestei boli este dată de greutatea corporală mare, de sedentarism, de înaintarea în vârstă și de antecedentele familiale.

Ce să fie oare?
Dacă te regăsești în vreuna dintre ipostazele următoare, nu ezita să dai o fugă la medic și să-ți faci analizele.

1 Urinezi prea des
Când nivelul glucozei din sânge e mare, rinichii încearcă să remedieze situația și elimină surplusul prin urină. Consecința? Vizitele dese la toaletă, mai ales pe timpul nopții.
2 Ah, ce sete ți-e!
Dacă urinezi des, organismul se deshidratează. Prin urmare, anunță că are nevoie de lichide printr-o sete exagerată și prin senzația de gură uscată.
3 Foame de lup
Deși remarcă o scădere în greutate, persoanele cu diabet de tip II sunt rezistente la insulină. Înseamnă că organismul nu utilizează cum ar trebui insulina, iar pancreasul secretă din ce în ce mai multă. Aşa, creierul primește semnalul fals de foame exagerată. Imediat ce mănânci, starea de rău trece.
4 Rănile se vindecă greu
O banală tăietură ori zgârietură care nu se vindecă în ritmul obișnuit nu te trimite cu gândul la ceva grav. Însă prea mult zahăr în sânge duce la amânarea vindecării. Infecțiile pielii, ale vaselor de sânge și picioarelor devin frecvente.
5 Vezi în ceață
Cristalinul e membrana flexibilă susținută de mușchii oculari, care permit focalizarea exactă a imaginii pe retină. Când nivelul de zahăr din sânge crește sau se modifică brusc, mușchii depun eforturi mari pentru focalizare.

EDUCAȚIA CONTEAZĂ
„Prevalenţa diabetului zaharat a crescut dramatic în România în ultimii 5 ani şi e estimată la 4-5% din totalul populaţiei. La aflarea diagnosticului, pacienţii au diverse reacţii, de la negare până la depresie. Cel mai important mesaj pe care trebuie să îl transmitem persoanelor care au diabet este că înţelegerea bolii, prin programe de educaţie, este esenţială pentru viitorul lor. Datorită soluţiilor terapeutice moderne la îndemână, diabetul poate fi controlat, cu condiţia ca pacientul să îşi dorească acest lucru şi să colaboreze cu specialiştii”, spune prof. dr. Maria Moța.

Comentarii

comentarii