Marti 13 -Ziua informării preventive

Sub sloganul ,,ACASĂ ÎN SIGURANȚĂ,,  pompierii militari marchează azi, 13 iulie, Ziua Informării preventive, în scopul promovării diverselor campanii de prevenire desfășurate la nivel național, urmărind creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor și a regulilor de comportare specifice tipurilor de situații de urgență.

Deși unii oameni consideră ziua de marti, 13, o zi aducatoare de ghinion, nu trebuie uitat că o informare, corectă și la timp, poate preveni multe din accidentele care pot pune în pericol viața noastră și a celor din jurul nostru.

Începând cu anul 2011, la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de  Urgență și cu sprijinul  E-on România, fiecare zi de marți, 13, indiferent de luna anului, este declarată „Ziua Informării preventive”.

In acest sens, azi, specialiștii cărășeni din cadrul Inspecției de Prevenire vor desfășura în centrele municipiului Reșița și orașului Băile Herculane o serie de activități de informare a populației cu privire la principalele măsuri preventive și în cazul producerii unor situații de urgență, prin distribuirea de pliante și flyere, accentul punându-se pe pericolul folosirii instalațiilor electrice  cu improvizații sau defecțiuni, verificarea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului, verificarea de către personal specializat a instalațiilor electrice și de gaze, instalarea detectoarelor de gaz, supravegherea și informarea copiilor, astfel încât aceștia să cunoască riscurile la care se expun dacă se joacă cu focul.

De asemenea, prin intermediul spoturilor video din cadrul campaniilor ”RISC-Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale”, ”Siguranța NU e un joc de noroc!”, ”Nu tremur la cutremur!”, ”Scăpări de gaze” și „Nu încărca butelia la stația GPL!” pompierii readuc în atenția oamenilor regulile de prevenire și modalitățile de răspuns în cazul unor situații de urgență.

În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează următoarele campanii de informare şi pregătire a populaţiei:

1.  “AI GRIJĂ la cea mai mare grijă: SIGURANȚA copilului tău”

Campania a fost iniţiată în luna decembrie a anului 2020, având ca obiectiv conștientizarea adulților asupra importanței supravegherii copiilor și a respectării regulilor de siguranță în locuințe.

Clip video: https://www.youtube.com/watch?v=JIyiSNVOGxM

2.  F.O.C. – “Flăcările Omoară Copii”

Campania a fost iniţiată în anul 2012, având ca obiectiv reducerea numărului de incendii la locuinţe și, implicit, a victimelor din rândul copiilor.

Clip video: https://youtu.be/6i_AqMJ_TSw?t=2

3Campania RISC. Proiectul I – „Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!”

Campania a fost iniţiată în anul 2013 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii și explozii generate de improvizații la instalațiile electrice și de gaze naturale la locuinţele cetățenilor.

Clip video: https://youtu.be/p7zGgElCYOU

4.  Campania RISC. Proiectul II – „Siguranța nu e un joc de noroc!”

Campania a fost iniţiată în anul 2014 şi are ca scopreducerea numărului de incendii generate de coșurile de fum la locuinţele cetățenilor.

Clip video: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY

5.  Campania RISC. Proiectul III – „Siguranța NU e un joc de noroc!”

Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii generate de improvizații și de suprasolicitarea instalațiilor electrice la locuinţele cetățenilor.

Clip video: https://youtu.be/Q14728rKBAM

6.  Campania RISC. Proiectul IV – „Mai bine previi, decât să nu fii!”

Campania a fost iniţiată în anul 2016 şi are ca obiectiv informarea preventivă a populației cu privire la montarea detectoarelor de incendiu în locuința proprie, în scopul reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale produse de incendiile la locuințe.

Clip video: https://youtu.be/zr5E3WqSQCk

7.  Campania RISC. Proiectul V –  „Scăpările de gaze”

Campania a fost iniţiată în anul 2018 şi are ca obiectiv informarea, conștientizarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația în care sesizează scăpări de gaze, în scopul reducerii numărului de victime și implicit a pagubelor materiale generate de scăpările de gaze.

Clip video: https://youtu.be/krX33sB8Qh8

8.  Campania „Nu încărca butelia la stația GPL!”

Clip video: https://youtu.be/c8P6c0g1Cmk

9.  Campania „Nu tremur la cutremur”

Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv de bază informarea, conștientizare și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.

          Clip video:https://www.youtube.com/watch?v=rlEuJdtQrgI

Reducerea riscurilor dezastrelor constituie o responsabilitate comună, atât a autorităţilor și a instituţiilor, cât şi a cetăţenilor, şi doar printr-o implicare reală şi conjugată se poate împiedica transformarea riscurilor în dezastre.

Apărarea împotriva acestor riscuri presupune, în primul rând, cunoaşterea acestora. Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţi omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale.

  Compartimentul Informare și Relații Publice

Comentarii

comentarii

One thought on “Marti 13 -Ziua informării preventive

Comments are closed.