Mărțișoare muzicale pentru doamne și domnișoare oferite în dar la Bocșa VIDEO

Doamnele și domnișoarele din Bocșa, și nu numai, au primit un mărțișor muzical din partea autorităților publice care au organizat un concert de pian.  

Sala de ședințe a Primăriei Bocșa a fost transformată într-o veritabilă sală de concerte cu ocazia zilei Mărțișorului. De altfel darul administrației publice pentru doamnele din Bocșa a fost un concert de pian.

Din programul susținut de tânărul matei ivanov și Natsumi Kuboyama nu au lipsit lucrări de Chopin, Bartok sau Listz.

 Concertul a fost unanim apreciat de doamnele prezente în sala primăriei. Următorul eveniment muzical va avea loc pe 25 martie când  Rozalia Ptaki va reveni la Bocșa cu, deja, tradiționalul concert de harpă.

NATSUMI  KUBOYAMA

Născută în 03.04.1992, în orașul Fukuoka, a început să cânte la pian încă de la vârsta de 4 ani, cu îndrumată și sprijinită de mama sa, profesoară de pian.

            În anul 1998, la vârsta de 6 ani a avut primul concert peste hotare, la Moscova.

            În anul 2001 a câștigat premiul I la concursul HUMMEL din Slovacia. În anul 2003, premiul I la competiția pentru pianiști STEINWAY de la Paris.

            De la vârsta de 12 ani a început să se implice în concerte de caritate pentru strângere de fonduri necesare pentru: construirea unei școli pentru copii defavorizați din Peru, pentru comunitatea din Cernobîl, pentru eliminarea minelor personale din Cambogia. Pentru această activitate de voluntariat a primit distincția „Violet Richardson” din America, pentru tinerele implicate în activitățile de voluntariat, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani!

            În 2007 a câștigat premiul publicului la competiția Japonia-România, prima ediție  desfășurându-se în Japonia.

            În anul 2008 s-a mutat la Tokyo pentru a urma cursurile liceului de muzică.

            În anul 2009 a câștigat premiul II la concursul STEINWAY de la Berlin, dar în acelașii an a concertat și la New York.

            A absolvit la Universitatea Toho Gakuen – cea mai prestigioasă universitate de muzică din Japonia – ca șefă de promiție. A fost recompensată cu susținerea unui concert de pian la Palatul Imperial din Tokyo.

            În anii 2017 și 2018 a susținut concerte în Coreea de Sud, China și Singapore.

            În anii 2021 și 2022 a înregistrat primele CD cu muzică clasică.

            În România a mai susținut concerte doar la Târgu Mureș, Bocșa fiind al doilea oraș unde concertează.

            Între anii 2016-2018 se specializează la cea mai importantă Academie de muzică privată din Japonia, susținând concerte cu  TRIO DEL ARTE (Yukako Uchino, Yosuke Kaneko, Natsumi Kuboyama) în cea mai imoportantă sală de concerte din Japonia – SUNTORY.

            În anul 2020 a participat la ediția on-line a Festivalului George Enescu de la București.

            În prezent predă ore de muzică, dar și susține concerte de muzică clasică în Japonia sau în întreaga lume.

REPERTORIU

Frederic Chopin – Vals Op.64-1

Frederic Chopin – Nocturna Op.9-2

Kozaburo Hirai – Fantezia Sakura Sakura (Fantezie pe Sakura-Sakura) – unul din cele mai îndrăgite și cunoscute cântece populare japoneze

Bela Bartok – 3 cântece populare din Miercurea Ciuc

Bela Bartok – Sonatina/ a) Cimpoi; b) Dansul Ursului; c) Finale (Această sonatina a fost concepută inițial ca un grup de dansuri populare românești pentru pian. Cele trei părți pe care le va interpreta doamna Bartók au fost selectate dintr-un grup și au primit titlul de Sonatina. Prima mișcare, care se numește „Bagpipers”, este un dans – acestea sunt două dansuri jucate de doi cimpoiști, primul de unul și al doilea de altul. A doua mișcare se numește „Dansul ursului” – mi-a fost cântat un violonist țăran pe coarda Sol și Re, pe coardele inferioare pentru a se asemăna mai mult cu vocea unui urs. În general, jucătorii de vioară folosesc coarda E. Iar ultima mișcare conține și două melodii populare interpretate de viori țărani.

Bartók a aranjat această piesă pentru orchestră șaisprezece ani mai târziu. A numit varianta orchestrală Transylvanian Dances 

Bela Bartok – Dansuri populare românești /a) Jocul cu bâta; b) Brâul; c) Pe loc; d) Buciumeana; e) Poarga (dans popular asemnănător cu polca – hora)românească; f) Mărunțelu

Franz Liszt – Visul dragostei

Franz Liszt – La Campanella

Frederic Chopin – unul dintre cei mai importanți compozitori pentru muzica de pian. Este un compozitor polonez din epoca romantismului. Muzica lui pură și sobră îl fac ”frate” spiritual cu Mozart, Schubert și Bellini. Stilul său s-a format începând din 1830, iar singurele influențe cu adevărat profunde au venit din muzica poloneză și din cea a lui J.S. Bach. L-a iubit pe Mozart, l-a impresionat Beethoven, dar mai presus de orice l-a admirat pe Bach. Cu foarte puține excepții, întreaga operă a lui Chopin este destinată pianului: poloneze, mazurci, preludii, nocturne, studii, balade, sonate etc.

Kozaburo Hirai (10 septembrie 1910 – 30 noiembrie 2002) a fost un compozitor și profesor de muzică japonez. A fost tatăl pianistului, compozitorului și muzicologului Takejiro Hirai și al violoncelistului Jyoichiro Hirai. 

Béla Viktor János Bartók (n. 25 martie 1881Sânnicolau MareTimișAustro-Ungaria – d. 26 septembrie 1945,, New YorkSUA) a fost un compozitor și pianist maghiar, unul din reprezentanții de seamă ai muzicii moderne. Considerat câte odată cel mai important compozitor maghiar. Începând cu anul 1905, Béla Bartók studiază tot mai mult muzica populară maghiară, românească și cea tradițională a artiștilor țigani. A fost culegător de folclor pe mai multe meleaguri. În colaborare cu prietenul său, compozitorul Zoltán Kodály, realizează o culegere de muzică folclorică maghiară, românească, sârbească, croată, turcească și nord-africană, publicată în 12 volume.

Béla Bartók a fost un excelent pianist și a compus mai multe lucrări în scop pedagogic, ca „Microcosmos” (1935), cuprinzând 153 piese pentru pian cu grade de dificultate crescândă. Cele șase cvartete de coarde sunt considerate unele din cele mai importante compoziții ale genului.

În 1924, Societatea Compozitorilor Români organizează un concert dedicat aproape în întregime operelor lui Bela Bartok, ocazie cu care Enescu cântă, acompaniat la pian de Bartok însuși, Sonata a II-a pentru vioară și pian a acestuia. Doi ani mai târziu, compozitorul maghiar revine la București ca pianist solist în propria Rapsodie pentru pian și orchestră – lucrare de debut – dar stârnește interes și prin alte două opus-uri pianistice ale sale, expresionistul „Allegro barbaro” și „Dansurile românești”, oferite ca supliment în același concert.

Franz Liszt sau Liszt Ferenc (n. 22 octombrie 1811RaidingImperiul Austriac – d. 31 iulie 1886BayreuthBavariaImperiul German) a fost un compozitor maghiar și unul dintre cei mai renumiți pianiști ai tuturor timpurilor.

Franz Liszt a fost socrul compozitorului Richard Wagner; el și-a petrecut ultima parte a vieții sale la Bayreuth. A murit la 31 iulie 1886, la patru ani după decesul ginerelui său, Richard Wagner, la Bayreuth, unde a fost înmormântat.Casa în care a murit (Bayreuth, Wahnfriedstr. 9) a devenit „Muzeul Franz Liszt”.

Viața și creația sa (atât ca pianist concertist cât și ca compozitor) se structurează în trei perioade distincte :

  • cariera de virtuoz ( 1820 – 1847 ) îi impune călătorii , având însă Parisul ca centru general iar pianul este instrumentul spre care se îndreaptă cu predilecție lucrările sale .
  • din momentul numirii sale ca director de muzică al Curții din Weimar începe cea de a II a perioadă ( 1847 – 1861 ) , cea mai fructoasă din punctul de vedere al creației sale muzicale .Totodată în aceste momente cariera lui se află la apogeu
  • ultimei perioade ( 1861 – 1866 ) îi corespund plecarea la Roma și predilecția pentru muzica religioasă în compozițiile sale .

MATEI  IOVANOV

            Este elev în clasa a V-a la Liceul Teoretic ”Tata Oancea” din Bocșa, în același timp este și elev al Școlii Populare de Arte și Meserii ”Ion Românu” din Reșița, în anul IV, la secția de pian a doamnei Profesoare Ghile Lucia. Primele ore de pian le ia în privat de la vârsta de cinci ani, iar Școala Populară de Arte și Meserii o urmează de la vârsta de opt ani.

            A participat în fiecare an de studiu la concursuri naționale cu participare fizică sau On-line la Timișoara, Oradea, Constanța, Bistrița, Reșița și la fiecare participare a câștigat cel puțin Premiul I.

            În 2022 a însoțit și acompaniat la pian Corul ”Steluțe” din Reșița coordonat de Profesor Învățător Mariana Brebenar la a 70-a ediție a festivalului-concurs ”European Music Festival for Young People” din NEERPELT, Belgia unde a obținut locul doi împreună cu aceștia.

REPERTORIU

            Studiu                    – Stephen Heller

            Joc Țigănesc          – Tudor Ciortea

            Capricho Catalan    – Isaac Albéniz

STEPHEN HELLER (15 mai 1813 – 14 ianuarie 1888) a fost un pianist, profesor și compozitor maghiar a cărui carieră a cuprins perioada de la Schumann la Bizet . heller a fost o influență pentru compozitorii romantici de mai târziu. El și-a supraviețuit reputației și a fost o figură aproape uitată la moartea sa în 1888. Heller a fost un compozitor prolific pentru pian, iar studiile sale rămân populare printre profesorii și studenții de muzică.

TUDOR CIORTEA (n. 28 noiembrie 1903, BrașovAustro-Ungaria – d. 13 octombrie 1982BucureștiRomânia) a fost un compozitor român.

Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, compozitorului Tudor Ciortea i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Artei din Republica Populară Romînă „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”. Creația sa este strâns legată de folclorul românesc, cuprinde muzică de cameră, lucrări simfonice, muzică de film, muzică instrumentală și vocală. Tudor Ciortea a fost profesor la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”.

ISAAC MANUEL FRANCISCO ALBENIZ 

(n. 29 mai 1860CamprodonCataloniaSpania – d. 18 mai 1909Cambo-les-BainsAquitaniaFranța) a fost un compozitor și pianist spaniol.

Isaac Albéniz a compus în manieră națională spaniolă și, în același timp, a fost un virtuoz pianist. Acesta este motivul pentru care piesele sale pentru pian au cel puțin două elemente distincte: virtuozitate, dublată de poezie romanțată spaniolă.

Lucrările lui sunt pregnante tablouri sonore.

Comentarii

comentarii