Mărţişoare speciale… într-o acţiune de suflet a elevilor de la Eliade

Simbolul străvechi al primăverii, al începutului, al bucuriei de a trăi este Mărțișorul. In primele zile ale lunii martie, obisnuim să oferim şi să primim mărţisoare. Mărţişoarele sunt simboluri ale renaşterii naturii, odată cu venirea primăverii şi au rol de talismane. Primul mărţişor a fost şnurul împletit din fir alb şi negru, cel din urmă fiind înlocuit în timp cu un fir roşu, culoare care protejează de rele şi exprimă iubirea în credinţa populară. Albul, la rândul său, semnifică puritate şi energie. Cele doua fire din care este format snurul de martisor reprezintă vara si iarna.

Şnurul de mărţişor poate fi legat şi la mână. Elevii Colegiului National „Mircea Eliade” din Resita au oferit brătări de 1Martie, dorind să aducă un zâmbet pe feţele doamnelor şi domnisoarelor din Reşiţa.

Mărţişorul îl dăruim ca dragoste faţă de frumos, din dorinta de a ne aminti de toate victoriile binelui ce au avut loc asupra răului, de gingasie şi de feminitate, de bunătate şi sacrificiu. Acest micut şnur, cu alb şi roşu este cel care trebuie să ne pornească toate aceste sentimente din suflet, să nu uităm niciodata că dupa întuneric, se va face şi lumină, într-un târziu şi să nu uităm că dragostea poate să învingă orice obstacol, iar sacrificiul este cel care dă viaţă. Astfel, oferim mărţişoare pentru a simţi măcar primavara că natura învie, că frumusetea ia o formă şi că tot ce e pornit din dragoste, poate să ofere numai bine şi numai bucurii, veselie, viată, motiv pentru care tocmai femeilor le este dat acest micuţ dar.

„Martie e, aşadar
Prima luna-n calendar
Care-anunţă toata ţara
C-a sosit iar primăvara!
Şi din prima zi, se Ştie,
E-un motiv de bucurie:
Mărtişoarele apar
Mici minuni aduse-n dar.
Prinse-n şnurul împletit
Sunt gata de oferit.
Bucurie si noroc
Aduc tuturor, pe loc!”

A consemnat – Andreea Andrei,
Preşedinte Consiliul Elevilor din Colegiul Naţional „Mircea Eliade” Reşiţa

Comentarii

comentarii