VIDEO ,,Meseria – bratara de aur” – Nu se mai potriveste tinerilor caraseni

A inceput cea de-a doua etapa de inscriere in invatamantul profesional de 3 ani. In judetul Caras-Severin aproape jumatate din locurile anuntate pentru noul an scolar au ramas neocupate dupa prima etapa.

Se observă un nou declin al școlilor profesionale în județul Caraș-Severin, în ciuda semnelor pozitive observate în prima etapă de admitere, când au existat mai mulți candidați decât numărul de locuri la unele dimenii. Chiar dacă elevii se bucură de diverse avantaje dacă urmează această formă de învățământ, au rămas destule locuri libere ce pot fi ocupate în cea de-a doua etapă. În total au fost puse la bătaie 364 de locuri în școlile profesionale cărășene. Dintre acestea, însă, doar 198 au fost ocupate în luna iunie.

Anul acesta cele mai cautate calificări au fost cele de mecanic auto și bucătar. În prima etapă de admitere s-a observat o concurență acerbă în aceste domenii. Însă a venit repartizarea computerizată, care a dat șansa candidaților la școliloe profesionale să ocupe un loc la liceu. Așa că au renunțat la locurile pe care le ocupaseră inițial.

Elevii care aleg să învețe la o școală profesională beneficiază de o serie de facilități. Pe lângă faptul că la finalul studiilor primesc un certificat de calificare profesională în meseria pe care o aleg, elevii pot face practică la partenerii instituțiilor de învățământ. În plus, primesc din partea statului o indemnizație de 200 de lei pe lună, iar unele școli oferă și cazare gratuită în internate.

Comentarii

comentarii