Meteorologii ne avertizeaza: Vom avea o iarna lunga si geroasa

Am avut o vara calda si frumoasa, dar a sosit vremea sa ne pregatim pentru o iarna lunga si rece. Este foarte aproape, spun specialistii de la Centrul european pentru prognoze pe durata medie (ECMWF).

 

Acestia anunta ca anotimpul alb va debuta la sfarsitul acestei luni.

De vineri scapam de ploi, de vant si de frig. Va fi o vreme foarte frumoasa in acest weekend, ne-au informat meteorologii ANM. Vor fi pana la 23 de grade in Lunca Dunarii si 14 grade in centrul tarii, iar ploile se vor rari si vor fi slabe. In urmatoarele doua zile, se raceste in centrul tarii si in depresiuni, unde valorile vor fi de maximum 13 grade, iar noaptea coboara pana la minus 4 grade.

La sfarsitul lunii noiembrie, prima ninsoare

In a doua parte a lunii, apar primele aspecte de iarna. Va fi mai frig in nordul si nord-estul tarii. Cantitatile de precipitatii vor fi mai mari decat in mod normal in jumatatea de nord a tarii, pana la 75 l/mp in Maramures, dar si in Oltenia, unde vor fi pana la 85 l/mp. Cel mai probabil, acestea vor fi sub forma de ninsori.

Decembrie vine cu temperaturi de minus 5 grade

Se estimeaza temperaturi mai mari decat cele normale pentru acesta luna in sud-estul tarii, unde vor fi cantitati mai mari de precipitatii. In medie, temperaturile vor fi intre minus 5 grade si plus 4 grade.

Ianuarie, ger in nord si zapada multa in sud

Va fi cea mai geroasa luna din aceasta iarna si doar in sud si sud-est temperaturile vor fi mai mari decat in mod  normal. Precipitatiile vor fi mai putine, cu exceptia zonelor Maramures,  Transilvania si Oltenia, unde se vor acumula pana la 65 -70 l/mp.

Viscole puternice in ianuarie si in februarie

Elena Mateescu, director executiv la Administratia nationala de Meteorologie, ne-a declarat, referitor la prognoza pe urmatoarele trei luni: „In Romania, vor fi toate fenomenele specifice pentru iarna, de la ninsori, pana la ger. Este cert ca vom avea cel putin un viscol in luna decembrie, 2-3 in luna ianuarie si cel putin unul in luna februarie.”

Comentarii

comentarii