Mici, bere, fum, chiciuri (kitsch-uri) si ceva muzica la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului ,,Pinul Negru de Banat” de la Băile Herculane VIDEO

Primăria Herculane împreună cu Administraţia Parcului Naţional Valea Cernei şi Organizaţia Artiştilor din Timişoara, au organizat cea de-a XIV-a ediţie a ,,Festivalului Pinul Negru de Banat ,,la Băile Herculane. În cele trei zile cât a ținut manifestarea, pe scena din Parcul central din centrul vechi a staţiunii, au urcat de la copii de şcoală şi grădiniţă şi până la solişti de muzică populară şi petrecere consacraţi, precum şi ansamblurile comunităţii locale din sudul Banatului. Cine a trecut întâmplător prin acest loc în zilele de vineri şi sâmbăta, a crezut că probabil se afla la piaţa fiindcă în afara tarabelor cu fel de fel de ,,minuturi” și tarabele cu cinezării, nu prea ai avut ce vedea.

Ziua de duminică a început cu un fel de serbare şcolară ce nu îşi avea locul sub nicio formă în cadrul acestui festival în ultima zi, mai ales. Pe scena amnejată în interiorul Parcului Central, copiii de toate vârstele, au prezentat un program cu melodii populare şi poezii, iar părinţii şi bunicii – cam singurii spectatori – au aplaudat cu frenezie prestaţia odraslelor. Tot în cadrul acestui eveniment, a mai fost organizat un concurs de creaţie, poezie şi desen cu tema Pinul Negru de Banat. Cei mai creativi copii au fost premiaţi cu diplome de către organizatori. Apoi, spre seară atmosfera s-a mai animat puţin cu soliştii de muzica populară. Ca să umple programul si timpul, organizatorii au urcat pe scenă copiii de la grupurile folclorice și de obiceiuri populare ale copiilor și elevilor de la Școala gimnazială și Grădinița din Valea Bolvașnița, Liceul Hercules, din Băile Herculane, Liceul Nicolae Stoica de Haţeg, din Mehadia, Grădiniţa „Floare de colţ”, din localitate, ansamblurile „Roua”, din Padeș (Gorj) şi „Moştenitorii”, din Isverna (Mehedinți). Au mai evoluat grupul de copii de la Grădinița cu Program Normal din Mehadia, ansamblurile „Liliacul” din Baia de Aramă (jud. Mehedinți), „Ciobănaşul”, din Băuţar, grupurile de copii de la şcolile din Cornereva şi Domaşnea. Păcat de munca copiilor fiindcă în afara bunicilor și părinților, puțini au fost aceia care s-au oprit câteva minute pentru a aprecia munca micuților care chiar s-au pregătit așa cum trebuie pentru a urca pe scenă. Nu era momentul și locul pentru așa ceva în ultima zi a Festivalului.

Pe lângă aceste spectacole, puţinii vizitatori au putut să se bucure de fel de fel de preparate culinare la grătar de la standurile amenajate pe şosea. Dacă adulții s-au delectat cu micii şi cu berea – toate la prețuri ce au cam golit buzunarele vizitatorilor și așa puțini, cei mici au avut de lucru cu maşinuţele electrice şi toboganele gonflabile. În rest, nimic nou sub soare: multe chinezării, multe chiciuri și puțini cumpărători. Spre exemplu, 100 g de cartofi prajiti costa intre 2,5 și 3 lei, 100 g de preparat la grătar costa intre 4 si 5 lei, iar murăturile – țineși-va bine, au costat intre 4 si 5 lei suta de grame. Si vorbim aici de gogosari, gogonele si ate chestii autohtone. Micii au avut un pret intre 3 si 4 lei bucata cu muștar și pâine.

Acest festival de la Băile Herculane, a fost iniţiat în cadrul Proiectului Life Natura 2000, proiect prin care se doreşte să se găsească soluţii la amenințările habitatului Pinului Negru de Banat.

A consemnat Adi Neagu

Comentarii

comentarii