Migrantii se plimba nestingheriti pe strazile din satele romanesti

Pe adresa redactiei am primit cateva cuvinte adresate noua de un locuitor din Lescovita. Iată ce spune omul în mesajul său:

,,Țin să vă informez că în dimineața aceasta, 20 aprilie, în localitatea Lescovita, timp de mai bine de 3 ore, 4 refugiați s-au plimbat pe străzile din sat fără ca cineva să ia măsuri. Îmi pun întrebarea și vă rog să-i întrebați pe cei responsabili, ce siguranță mai au locuitorii acestei localități, unde era Poliţia de Frontieră???? Cei 4 refugiați au fost serviți de localnici cu ceai cald și mâncare pe terasa de la cafeneaua din sat, în acest timp aşteptând să fie ridicați de către cei cu atribuțiile respective. La ora 10, au venit 3 polițiști de frontieră și i-au luat pe migranți din sat, din păcate, comportându-se brutal cu ei – deși nu era cazul fiindcă nimeni nu s-a opus, nu a fost nici cea mai mică urmă de împotrivire din partea acestora. Violență gratuită din partea celor ce reprezintă Statul Român. Acesta este al treilea grup de transfugi în decurs de 5 zile care ajunge în Lescovita, fără ca cineva să-i oprească sau să-i prindă după ce au trecut granița.

În noaptea de Înviere, lumea umbla în procesiune prin sat cu luminile aprinse, iar în fără barului erau trei necăjiţi din aceștia. Unuia – un bărbat tânăr de aproximativ 30 de ani, probabil din cauza oboselii și a frigului, i s-a făcut rău şi a căzut din picioare într-o baltă din marginea trotuarului. A leșinat în fața noastră. Un sătean a sunat la 112, bărbatul leşinat nu răspundea la nici o manevră de resuscitare făcută de oamenii din sat, apoi a fost preluat de o maşină a ambulanţei de la Oraviţa. În sat se aude că ar fi murit pe drum spre Reșița Nici noi nu știm.

În lunea Paștelui, un alt grup format din 6 persoane – printre care și o femeie cu copii, au fost văzuți în marginea satului. Aceștia cum au ajuns până la noi în sat? Polițiștii de frontieră sunt o armată, au o grămadă de mașini cu care se plimbă de colo – colo. De la fâșie și până în sat sunt câțiva km, nu i-a văzut nimeni pe acești oameni?

Sătenii sunt speriați, seara nu mai este nimeni pe drum și fiecare se baricadează în case și în curți. În sat predomină populația de vârsta a treia, tinerii sunt l muncă în străinătate sau la Timișoara. Ne temem pentru noi și copiii noștrii. Nu știm ce este de făcut, dar trebuie făcut ceva. Suntem speriați, ne temem.” Vă mulțumesc de înțelegere, cu scuzele de rigoare V. N.”

Între timp, mai mulți cititori ne-au informat că situații similiare s-au petrecut la Mercina, Vraniuț, Rusova, Berliste, Iam si Zlatita.

În același timp, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au depistat, în zona de competenţă a sectoarelor PF Naidăș şi Oraviţa, 24 cetăţeni din Pakistan si Irak, dintre care 8 copii, care au încercat să intre ilegal în România, cu scopul de a ajunge în ţări din vestul Europei.

În ultimele 24 de ore poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin si Sectorului Politiei de Frontiera Oravita, în cooperare cu lucrători din cadrul Postului de Poliție Berzovia, au desfăşurat acţiuni specifice pe linia combaterii migraţiei ilegale, în urma cărora au depistat, pe direcţia localităţilor de frontieră Berzovia și Comorâște, două grupuri de cinci, respectiv zece cetăţeni străini care se deplasau dinspre frontiera cu Serbia, spre interiorul ţării.

Ca urmare a faptului că persoanele în cauză nu îşi justificau prezenţa în zonă, acestea au fost conduse la sediul Poliţiei de Frontieră pentru cercetări.
În cadrul verificărilor preliminare s-a stabilit că primul grup era format din cinci bărbaţi, cetăţeni pakistanezi, cu vârste cuprinse între 22 şi 37 de ani, iar al doilea grup era format din zece cetăţeni irakieni, doi bărbaţi, două femei şi șase minori, adulții având vârste cuprinse între 20 şi 44 ani, iar minorii între 4 și 16 ani.

* Și poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Naidăș au depistat, în cursul nopţii trecute, în apropierea localităţii de frontieră Naidăș, nouă cetăţeni pakistanezi, șapte bărbaţi și doi minori, cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani, care au fost preluaţi şi transportaţi la sediul instituţiei pentru cercetări.

În ambele cazuri persoanele au declarat că au încercat să treacă ilegal frontiera din Serbia în România, cu intenţia de a ajunge în ţări din vestul Europei, iar în prezent se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând a fi luate măsurile legale care se impun.

Totodată, vor fi anunţate autorităţile de frontieră sârbe, în vederea cercetării în comun a evenimentului şi punerii în aplicare a acordului de readmisie

Comentarii

comentarii