Migrația de toamnă se încheie cu cârdurile de gâște ce au survolat Caras Severinul VIDEO


Migrația de toamnă începe din luna august și este influențată de lungimea zilei și de abundența hranei. Este o migrație mai lentă decât cea de primăvară, pentru că nu mai există presiunea găsirii locurilor de cuibărit. Uneori aceeași specie poate fi observată atât în pasaj, cât și în locurile de iernare în funcție de zona din țară în care vă aflați.

Migrația are loc pe toată suprafața României, însă putem evidenția două mari culoare, unul dintre ele trece peste Delta Dunării și Dobrogea, iar celălalt prin zona Carpaților de Sud-Vest și pe la intrarea Dunării în țară. Adică, în zona Caraș Severin. Aceste zone oferă cele mai multe șanse de a vedea specii aflate în pasaj.

Zilele trecute, pe cerul Reșiței și al județului, au putut fi urmărite celebrele ,,V” uri formate din cârdurile de rațe sălbatice și gâște cu gâtul roșu. Direcția de migrare a fost dinspre nord spre sud sau sud-est, spre Delta Dunării. Păsările fug de iarna polară și își caută adăpost mai spre sud. La noi, locul preferat de zburătoare Delta și bălțile de pe malul Dunării.

Să nu uităm că gerurile și ninsorile din ianuarie 2017, au adus oaspeţi mai puţini obişnuiţi în Reşita. Gonite de temperaturile extrem de scăzute care au îngheţat bălţile din sudul judeţului, cârduri întregi de rate sălbatice, cormorani, egrete, stârci, ba chiar și pescăruși, şi-au găsit refugiul în mijlocul orașului. SE pare că acestea au fost fugărite de iarna năpraznică și înghețul ce s/a pus peste toate luciurile de apă vestul țării. SE bănuiește că unele au sosit de la Dunăre, dar sunt semne de întrebare privind pescărușii, egretele și stârcii- păsări ce își duc viața în Delta Dunării şi în Delta Nerei.

Pe raul Bârzava ce trece prin mijlocul Reșiței, sute de rațe sălbatice, cormorani, egrete, stârci, ba chiar și pescăruși care au fugit de gerul năprasnic de la Dunăre și bălțile mari de pe teritoriul Banatului, au găsit condiţii bune de trai.

În oraş, temperaturile nu sunt chiar atât de scăzute, iar râul nu a îngheţat, aşa că, păsările au format, în zona din apropierea unui cartier din Reşita, o adevărată colonie, stârnind mirarea trecătorilor. Vezi arhiva video infocs.ro

Multumiri lui Adi Pascu pentru filmarea realizata la Anina.

Comentarii

comentarii