Mistreții distrug culturile agricultorilor din Goruia si Caras Severin VIDEO

Mistreții distrug culturile agricultorilor din Goruia si Caras Severin. Au băgat mii de lei în pregătirea culturilor și cultivatul porumbului şi al cartofilor. Acum, agricultorii s-au trezit cu o altă pacoste pe cap. După vremea capricioasă din primăvara când din cauza ploilor au fost nevoiţi să însămânțeze din nou unele terenuri, acum si puţină recolta este distrusă de mistreţi. Ce nu distrug mistreții, se fură de pe câmp, dar asta este altă poveste de care ne ocupăm altă dată.

Marea problemă cu care se confruntă agricultorii din Caras Severin la acest sfârşit de vară sunt invaziile mistreților. Porcii distrug sistematic culturile. În zona de munte şi deluroasa , terenul pe care-l muncesc oameni în Banatul Montan, nu este comasat. Arată ca un puzzle. Aceştia nu pot să facă o împrejmuire fiindcă mai toţi au parcele și parceluțe, împrăştiate în jurul satului. Oamenii sunt reticenți în a face schimb de terenuri. Din această cauză, nu îşi pot asigura culturile la firmele de asigurări.

Nu a ţinut nici varianta să se vorbească între ei și să facă împreună împrejmuirile. Cu toate că ar fi degeaba fiindcă porcii rup toate gardurile. Mistreții sunt catastrofali pentru recoltele din acest an în Banatul Montan. Se vorbeşte de o adevărată invazie – asta în condiţia în care în acest an, din cauza vremii, pe dealuri şi prin livezi, nu s-au făcut nici fructe. Animalele nu au cu ce să se hrănească şi au dat iama în culturile oamenilor.

Mistreții distrug culturile agricultorilor din Goruia si Caras Severin. Oamenii mai fac zgomot, mai arunca cu petarde sau bat în fiare, dar în două-trei nopți, mistreţii deja sunt obișnuiți cu ele și nu-i mai sperie. Mistreții sunt problema mea cea mai mare pentru ţăranii bănăţeni în acest moment. În plus, petardele sunt foarte scumpe, iar carbid nu se mai găseşte. O petardă costa cât 5 kg de porumb boabe şi în plus, după câteva zile, nu-şi mai fac efectul. Mistreţii se obişnuiesc cu ele.

Oamenii spun că animalele aparţin unui fond de vânătoare privat de peste deal şi de acolo vin şi le distrug terenurile. Administratorul fondului recunoaşte că sunt mari probleme în acest an cu mistreţii ce nu mai pot fi ţinuţi sub control. Păgubiţi sunt aşteptaţi la sediul Ocolului din Oraviţa şi împreună să caute o modalitate de despăgubire.

Până atunci, cei de la fondul de vânătoare îi invită pe localnici să se alăture seara vânătorilor şi să păzească lanurile de porumb. Sătenii refuză din start această variantă spunând că se tem să nu fie împuşcaţi din greşeală, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori în ultimii ani.

În aceste condiţii, firmele de asigurări refuza orice discuţie, iar AJVPS spune că despăgubiri se dau doar dacă terenul este îngrădit. Administraţia publică locală îi invită luni pe păgubiţi la primărie pentru a întocmi un memoriu către Prefectura judeţului Caras Severin.

Administratorul fondului de vânătoare Cristian Adam, recunoaşte că sunt probleme cu mistreţii, invită lumea la direcția fondului pentru a găsi o soluţie, dar îi cheamă şi la pândă şi speriat mistreţii. El spune că nu pot să îngrădească terenul ca în cazul lui Tiriac, fiindcă au alte legi cărora li se supun. Sătenii spun că se tem să meargă noaptea pe câmp, ca să nu fie împuşcaţi din greșeală, aşa cum s-a întâmplat acum două săptămâni lângă Caransebeş, la Iaz.

Mistreții distrug culturile agricultorilor din Goruia si Caras Severin. Viceprimarul Răzvan Văcărescu a fost alături de săteni pe câmp și i-a invitat pe săteni azi la sediul Primăriei pentru a demara procedurile legale prin care Instituția Prefectului să fie informată despre situație și pentru a ajuta cumva comunitatea.

Comentarii

comentarii