Miting # Colectiv în București: Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă

UPDATE 23.40: Oamenii se întorc către Piața Universității. Mulți manifestanți se îndreaptă spre casă.

UPDATE 23.11: Circa 25.000 de manifestanții se îndreaptă acum către clubul Colectiv.

Protestatarii se află pe bulevardul George Coșbuc. Ei scandează ”Demisia”.

UPDATE 22.31: Oamenii au ajuns în fața Primăriei Sectorului 4. Protestatarii au încercat să intre în parcarea Primăriei, dar jandarmii i-au rugat să nu depășească cordonul pus de ei. Nu s-a recurs la violență.

Oamenii îi cer lui Piedone să își asume responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat în clubul Colectiv, săptămâna trecută. Manifestanții scandează ”Colectiv” în fața Primăriei Sectorului 4.

UPDATE 22.28: Fostul ambasador al Olandei în România, Matthijs van Bonzel, a scris pe, Facebook, că 20.000 de oameni au ieșit în stradă în Capitală pentru a cere demisia Guvernului.

UPDATE 22.23: Forțele de ordine se așteaptă ca manifestația să degenereze și ca protestatarii să recurgă la violență. Peste 100 de jandarmi, dar și angajați ai unei firme de securitate privată așteaptă protestatarii în fața Primăriei Sectorului 4.

UPDATE 21.56: Manifestanții strigă ”Demisia”, în timp ce se îndreaptă către Parlament. Protestatarii au plecat de la sediul MAI, după circa o jumătate de oră.

UPDATE 21.40: Rapperul Spike a scris pe Facebook că a auzit un jandarm când le spunea altor jandarmi, prin stație, că la ora 23.30 se va interveni ca să ”imprăștie” protestatarii.

„Suntem la miting la victoriei şi am fost la toaletă lângă metrou şi când am ieşit alergau jandarmii agitaţi şi unu era în negru cu staţie şi le dădea indicaţii şi printre altele a zis :”la 23,30 intervenim să îi împrăştiem” . Daţi share să vadă cât mai multă lume să ştie la ce să se aştepte. Mulţumesc”, a scris Spike, pe Facebook.

UPDATE 21.32: Mii de manifestanți care au plecat din Piața Victoriei au ajuns în fața Bisericii ”Kretzulescu” din centrul Capitalei, unde au ținut un moment de reculegere pentru victimele incendiului din Colectiv.

UPDATE 21.30: Peste 100 de jandarmi sunt în fața MAI, deși protestatarii nu au ajuns încă.

UPDATE 21.18: Oamenii încep să plece de la protest. Atunci când au pornit spre MAI unii oameni au crezut că mitingul s-a încheiat și mulți au pronit spre metrou.

Protestul este în continuare unul pașnic. Jandarmii nu au intervenit.

Oamenii au scandat „Jos Guvernul”, „Ne-am săturat”, „Demisia”, „Să vă fie frică, poporul se ridică”, „Voi dați afară tinerii din țară”, „Rușine să vă fie”, „Oprea e de vină pentru moartea lui Gigină”, „Piedone nu uita, pușcăria-i casa ta”, „Jos Oprea”, „Jos Ponta”, „Piedone asasin, Oprea asasin”, „Toate partidele politice, aceeaşi mizerie”, „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”, „Ultima soluție, înc-o revoluție”.

UPDATE 20.56: Oamenii au pornit spre sediul Ministerului de Interne.

Citește și: Miting Colectiv: Protestatarii au probleme cu semnalul la telefon

UPDATE 20.55: Câteva sute de oameni s-au adunat și în centrul Brașovului. De asemenea, la ora 21.30 este programat un miting și în centrul Sibiului.

UPDATE 22.45: Prima demitere, după incendiul din Colectiv. Șeful Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a fost demis. 

UPDATE 19.57: Protestatarii scandează ”nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”.

UPDATE 19.49: Candidatul la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a declarat pentru România Liberă că au ieșit foarte mulți oameni în stradă, care în alte circumstanțe nu ar fi făcut acest lucru și a precizat că speră că la acțiunile viitoare vor participa și mai multe persoane. Nicușor Dan i-a numit asasini pe demnitarii din Palatul Victoria.

De asemenea, Nicușor Dan a declarat că legea nu trebuie modificată și respectată.

”Faptul că trebuie modificată legea e o prostie, pentru că legea există, doar că trebuia respectată de patru ani încoace”, a spus Nicușor Dan.

UPDATE 19.36: Peste 13.000 de oameni cer demisia lui Piedone, a premierului și a lui Gabriel Oprea. Oamenii spun către Ponta ”ieși afară, javră ordinară”.

Protestatarii sunt, în continuare, dezamăgiți că nu sunt mai mulți oameni în stradă.

UPDATE 19.28: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat pentru România Liberă că nu poate oferi cifra exactă a numărului de jandarmi care gestionează protestul, întrucât variază în funcție de ”modul de manifestare”. Enache a precizat că numărul jandarmilor va fi suplimentat în măsura în care protestatarii vor deveni violenți. El a apreciat că, până acum, protestul decurge normal și că ”vom tratat echilibrat situația, trebuie evitată orice formă de violență, întrucât la manifestație participă femei și copii”.

Întrucât nu este o manifestație organizată în prealabil, protestatarii pot sta în stradă oricât.

Georgian Enache a mai spus și că a fost restricționat traficul rutier pe toate bulevardele pe care se află protestatarii pentru a fi evitate orice accidente.

Conform legii singurele situații în care jandarmii pot interveni sunt atunci când se tulbură grav ordinea publică și când se pune în pericol viața unei persoane.

UPDATE 19.17: Protestatarii au ajuns la Piața Victoriei. Oamenii se declară dezamăgiți de numărul protestatarilor care au ieșit în stradă și au scandat ”ieșiți din casă dacă vă pasă. Peste 8.000 de oameni sunt în acest moment în Piața Victoriei.

UPDATE 19.02: Bulevardul Magheru a fost blocat de protestatari. Oamenii scandează ”Oprea nu reziști, nici cu mii de securiști”.

Două mașini de poliție deschid drumul spre Piața Victoriei.

UPDATE 18.51: Oamenii strigă ”Jos Comunismul”.

UPDATE 18.45: Circa 3.000 de oamenii au pornit în marș spre Guvern. La protest au apărut foarte mulți jandarmi complet echipați.

UPDATE 18.39: Circa 2.000 de persoane au blocat Piața Universității.

UPDATE 3 noiembrie 18.28: Oamenii cer în continuare demisia premierului Victor Ponta.  La fața locului se află mai mulți polițiști și jandarmi, inclusiv un negociator de la Jandarmerie.

UPDATE 3 noiembrie 18.10: Oamenii cer demisia lui primarului Cristian Piedone, premierului Victor Ponta și a ministrului de Interne, Gabriel Oprea.

”Corupția, lăcomia și indiferența ucid toată România”, au scandat oamenii.

Circa 1.000 de persoane au cântat Imnul României în Piața Universității.

UPDATE 3 noiembrie 18.00: Deocamdată la Piața Universității s-au adunat aproximativ 200 de oameni. Protestatarii poartă pancarte pe care se poate citi ”colectiv”, ”noi suntem generația care dictează viitorul”, ”bunicii la război, părinții la revoluție, este rândul nostru”.

Manifestanții cer demisia lui Piedone.

––––-

Internauţii s-au mobilizat pentru a cere demisia primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Astfel, un miting a fost anunţat, pe Facebook, pentru marţi în Piaţa Universităţii, începând de la ora 18.00.

Citiți mâine în ziarul România liberă „De ce nu are dreptate primarul Piedone”: În timp ce reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 invocă prevederi legislative care, cred ei, i-ar absolvi de răspundere în cazul tragediei din clubul Colectiv, alte administraţii locale au înăsprit, cu mult timp în urmă, condiţiile de acordare autorizaţiilor de funcţionare pentru astfel de spaţii.

Mitingul a fost anunţat pe pagina de Facebook „Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători” şi a fost însoţit de mesajul „Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii”.

Până acum şi-au anunţat participarea 385 de persoane, însă având în vedere faptul că la marşul solidarităţii de duminică s-au adunat 12.000 de persoane, numărul de participanţi ar putea fi mai mare.

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat, sâmbătă, că nu are ce să îşi reproşeze din punctul de vedere al Primăriei, deşi Primăria este cea care a dat autorizaţia de funcţionare a clubului. Mai mult, Piedone a arătat că din punctul lui de vedere clubul a funcţionat legal.

De asemenea, Piedone a declarat, îm faţa Clubului Colectiv, că localul nu deţinea autorizaţii de la ISU pentru că avea o declaraţie pe propria răspundere, semnată de unul dintre asociaţii Clubului, care este cuprinsă într-un acord de funcţionare.

„Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare. Legea Poliţiei locale spune că pentru eliberarea acordului de funcţionare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerţului. Locatarul da declaraţie pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate instititutiile”, a susţinut primarul Sectorului 4.

Patronii clubului Colectiv sunt suspectaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Unul dintre proprietarii clubului, Alin George Anastasescu a fost reţinut de procurorii Parchetului General-

 

Preluare integrala romanialibera.ro http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/miting-impotriva-lui-piedone–dupa-incendiul-din-colectiv–398354

Comentarii

comentarii