Muzeu privat cu piese de o valoare inestimabilă la Șopotu Vechi – Pasiunea de o viață a unui profesor VIDEO

Muzeul privat cu piese de o valoare inestimabilă la Șopotu Vechi – Pasiunea de o viata a unui profesor aproape octogenar din Valea Almajului – Profesorul Gheorghe Rancu are 75 de ani, zeci de cărți scrise și articole editate în reviste. A fost dascăl la peste 40 de generații de elevi cărora le-a deschis drumul spre cunoaștere de la catedră. De-a lungul vieții și al carierei, profesorul Rancu, cu forte proprii, a realizat la Șopotu Vechi un muzeu rural unic în Banatul Montan. Colecția sa numără peste 3000 de piese unicat – unele dintre ele de o valoare inegalabilă. Prin ceea ce face, profesorul promovează în fiecare minut valorile culturale și tradițiile din Valea Almăjului. Casa transformată în muzeu este un adevărat „manual” de istorie al Banatului de munte. Tot ce a strâns de-a lungul vieții și tot ce a putut recupera de la locuitorii din Țară Almăjului, mii de obiecte – le-a adunat în casa pe care a transformat-o într-un muzeu privat.

Casa domnului profesor – cum îi spun toți – este vizitată de mari personalități din toată țara, turiști ce ajung în zonă la morile pe apă și foști elevi. Totul în mod gratuit avându-l pe profesor ca și ghid. Odată întrat în muzeu rămâi fascinat de câte obiecte vechi poți să vezi: pavele ce se puneau în băi pe vremea Imperiului Roman, costume populare foarte vechi din Banat, război de țesut, ustensile și unelte țărănești, arme din primul și al doilea război mondial, felinare, mașini de scris, manuscrise, manuale, cărți vechi și multe alte obiecte vechi.

Unele sunt donații, dar marea majoritate au fost achiziționate cu banii propri. Apoi au fost tratate, curățate și păstrate în muzeu cu multă pasiune de către domnul profesor. S-a născut pe 2 aprilie 1946 în localitatea Bodrog, județul Arad. După absolvirea Institutlui Pedagogic din Arad, în anul 1966 este repartizat ca învățător în Valea Almăjului, la școala din Stăncilova, comuna Șopotu Nou. După câțiva ani se transferă la școală din Șopotu Vechi, se căsătorește și se stabilește în acest sat din Țară Almăjului.

Profesorul Gheorghe Rancu are 75 de ani și este îndrăgostit de locurile și oamenii din Valea Almăjului. Promovează în fiecare minut valorile culturale și tradițiile din Valea Almăjului. Profesorul Rancu este un adevărat „manual” de istoriei din Banatul de munte.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii