Actualitate

Ne-a luat naiba de tot – Un nou PRĂPĂD vine peste România!

Turmele de oi şi capre din Moldova sunt amenințate din nou de scrapie, cunoscută drept boala oii nebune, o boală care, în urmă cu mai bine de 10 ani, făcea ravagii în rândul crescătorilor de animale. Trei focare de scrapie clasică la ovine au fost confirmate deja în județul Botoșani. Alte două focare au apărut, zilele acestea, la Suceava și la Iași a fost înregistrat un focar de scrapie, în acest an. În asemenea cazuri, toate animalele din exploatație sunt ucise, scrapia fusese considerată eradicată în urmă cu zece ani

Boala oii nebune, cum mai este numită scrapia, loveşte şi în Bihor. Deşi nu e periculoasă pentru om, este mortală pentru oi şi capre şi se manifestă la fel ca pesta porcină. Pentru că nu are tratament, singura soluţie este uciderea tuturor animalelor care au intrat în contact cu cele bolnave. Aşa se întâmplă şi la o fermă de lângă Oradea, unde a fost depistat virusul, scrie digi24.ro.

Focarul de scrapia a izbucnit în urmă cu două luni la o fermă din localitatea Uileacu de Munte. După ce a văzut că îi mor mai multe animale, proprietarul fermei a dus carnea la proba de laborator.

Investigaţiile au stabilit că animalele suferă de scrapie, o boală incurabilă, numită şi boala oii nebune. Aceasta afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor, iar singura soluţie pentru împiedicarea răspândirii este ca animalele bolnave să fie sacrificate.

Aceeaşi măsură este în derulare şi la ferma de lângă Oradea, unde vor fi asomate 1500 de oi. Proprietarul va fi despăgubit la preţul pieţei, însă spune că animalele din fermă erau de rasă, foarte productive.

Sursa: https://www.capital.ro/anunt-de-ultima-ora-un-nou-prapad-vine-peste-romania.html

Comentarii

comentarii