Noaptea Muzeelor 2024 la Reșița cu participare masivă în ediție jubiliară VIDEO

Reșițenii şi nu numai au fost invitaţi sâmbăta trecută, să descopere mai altfel 6 locații de interes, înscrise în circuitul Nopţii Muzeelor, dar şi un concurs cu premii. Aflată sub semnul stării de bine, cea de-a douăzecea ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor, a început la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa sub genericul „Zi și Noapte la Muzeu!”

Au putut fi vizitate expoziții inedite și tururi ghidate în expoziția de bază, ateliere interactive dedicate copiilor, momente de dans și karaoke, totul într-o singură seară. Organizatorii i-au ivitat pe vizitatori la un maraton cultural inedit ce a cuprins vizite în sălile de expoziție, în spații deschise. Muzeul Banatului Montan a fost punctul central al evenimentului, cu o gamă de expoziții permanente și temporare ce prezintă istoria bogată a Banatului Montan.

Tot la Muzeul Banatului Montan, a avut loc vernisajul expoziţiei ,,Paleotehnica –

Maşini de calcul din colecţia Muzeului”. Expoziţia ilustrează istoria tehnicii de calcul, prin prezenţa unor maşini de calcul IBM produse în perioada interbelică şi a unor maşini de calcul personale (PC) din diferite generaţii. Istoria tehnicii de calcul începe cu războiul de ţesut al lui Joseph Marie Jacquard la începutul veacului al XIX-lea. Metoda lui Jacquard utiliza cartele din carton perforate într-un caroiaj de 8 găuri pe 26 de găuri.

Mai poate fi văzut tabulatorul mecanic realizat de Herman Hollerith pentru recensământul SUA din 1890 este cel care face ca sistemul binar să cucerească lumea.

Concomitent, expoziţia evidențiază legătura economică şi tehnică între compania

Americană IBM (Internaţional Business Machines), și compania românească UDR (Uzinele și

Domeniile Reșița), cea mai importantă fabrică de oțel din România interbelică care a activat

La Reşiţa. În 1929 UDR achiziţiona o staţie mecanografică de calcul Hollerith. Pe această

Staţie au fost realizate lucrările contabile, casieria, costurile activităţii uzinale. Staţia a fost

Preluată în 1962 de către Combinatul Siderurgic Reşiţa.

Cele 15 maşini, produse între 1929 şi 1947 (tabulatoare, multiplyere, sortatoare, verificatoare şi perforatoare), au fost donate în anul 1988 muzeului judeţean, nefiind expuse până acum.

În 2024 se împlinesc 100 de ani de la botezarea companiei cu acest nume – Internaţional Bussines Machine, a fostei companii Computing Tabulating Recording (CTR), timp în care numele său a devenit sinonim cu tehnica de calcul.

În curte au fost expuse pompele de apă ale pompierilor, unele cu o vechime de peste 200 de ani.

Alte expoziții au fost organizate la Salonul de artă și industrie din zona veche a Reşiţei din zona pasajului TMK – conbinat siderurgic cu peste 250 de ani de tradiție. Vizitatorii au putut vedea expozițiile.

Un alt eveniment deosebit a fost vernisarea expozitiei „Recycle Your Technology”  găzduită de Salonul de Artă și Industrie din Reșița în perioada 18 mai – 2 iunie, expoziția prezintă publicului lucrări multimedia realizate de artiștii: Dorian Bolca, Sergiu Doroftei, Denis Flueraru.  Cele patru lucrări interactive sunt realizate din deșeuri electronice puse la dispoziție de partenerul Eco Positive și colectate prin campania „Recycle Your Technology for Art”.

„Recycle Your Technology” este o inițiativă care promovează creșterea conștientizării asupra practicilor de reciclare și de reutilizare a resurselor tehnologice prin intermediul artei. Expoziția itinerantă va fi găzduită și de Muzeul de Artă Arad, Centrul Cultural Apollonia din Brașov și Rezidența9 din București.

A urmat  SinagogaClădirea sinagogii din Reșița se află într-o zonă centrală a orașului, nu departe de Uzina Mecanică. Terenul a fost cumpărat în 1869 de la compania căilor ferate din acea vreme. Construcția proiectată în anul 1878 a fost terminată în 1880.

Structura clădirii este din elemente metalice care formează structura de rezistență, o adevărată raritate la acea vreme. O altă inovație tehnologică remarcabilă este încălzirea clădirii, care se făcea cu un racord electric printr-un sistem de încălzire prin pardoseală. Și asta înainte de anii 1900.

Lista cu locațiile unde au avut loc evenimente

 
Salonul de Artă și Industrie – 16:00-21:00 (strada Traian Lalescu nr. 27)
Sinagoga – 16:00-21:00 (Strada Mihai Viteazu nr. 8 )
Muzeul Cineastului Amator – 17:00-22:00 (Piața Traian Vuia nr. 1-4)
Biblioteca Germană „Alexander Tietz“- 18:00-21:00 (Bulevardul Revoluţia din Decembrie1989 nr. 22)
Muzeul de Locomotive cu Abur – 16:00-20:00 (Calea Timișoarei 4l )
Muzeul Banatului Montan – 17:00-00:30 (Bulevardul Republicii nr. 10)

Comentarii

comentarii