Noi trasee și atracții turistice in Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului – Punctul belvedere Groapa Iepei VIDEO

Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului a fost înfiinţat în anul 1982, fiind unul din cele 13 parcuri naţionale din România. Dacă e să vorbim despre cea mai frumoasă zonă a parcului, ar fi cam greu, dacă nu imposibil să stabilești care ar fi aceasta. Și asta din cel mai simplu motiv: toate zonele sunt extraordinare, sunt superbe și unice prin ceea ce poți vedea acolo.


Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului are o suprafaţă de peste 36 de mii de hectare, are cele mai lungi chei şi sălbatice chei din România, de aproape 20 km, include 8 rezervaţii naturale şi cea mai mare suprafaţă de pădure cvasivirgină din Europa, de peste 5 mii de hectare, cu arbori de 350 ani.
,,Parcul este situat în sud-vestul României, centrul judeţului Caras – Severin. Principalele intrări în parc sunt în localităţile Reşita, Iabalcea, Caraşova, Anina, Prigor, Crivaia, Garâna. În interiorul parcului, accesul este permis pe cele 9 trasee turistice marcate şi pe drumurile publice. Traseul turistic Reşita – Dunăre (în curs de marcare cu banda albastră) face legătura la sud cu Parcul Naţional Cheile Nerei – Beusnita” spune directorul administraţiei ariei protejate cărăşene, Nicolae Ifca.
Peste 5.000 de turişti din ţară şi de peste hotare au vizitat anul trecut Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului. Conform acestuia, indiferent de sezon, oamenii au solicitat telefonic sau prin intermediul site-ului parcului, ghidaj pentru Peştera Comarnic, Cheile Caraşului sau pădurile virgine din Munţii Semenic.
Nicolae Ifca alături de colegii săi din parc, a lucrat în această vară la curățarea, marcarea și amenajarea unor noi trasee turistice în zona Parcului. Au fost schimbate indicatoarele turistice degradate și înlocuite cu unele noi, din material rezistente la intemperii, au fost refăcute și remarcate traseele turistice și au fost curățate de vegetație.


Pentru turiștii care doresc ca acum la mijloc de toamnă frumoasă să se bucure de paleta toamnei care a zugrăvit cu atâtea culori pădurile și pajiștile Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, a fost amenajat un traseu nou. Acesta pornește din satul Iabalcea, merge spre Peșterea Comarnic și la aproape un km de sat, traseul poate fi urmat făcând la dreapta.

Urmează pajiști și poieni, un urcuş de vreo 200 m prin pădure și apoi, în vârful dealului apare minunatul tablou al Cheilor Carașului. Din punctual belvedere situat undeva la vreo 200 de m altitudine, se vede în stânga între munți defileul Carașului spre izvoare și imediat spre dreapta, chiar din punctual respectiv, încep Cheile Carașului. Pereții de stâncă sunt aproape verticali parcă vopsiți în gri ca un fundal magnific. Întreg peisajul este unic, tabloul și culorile sunt desăvârșite. Copacii și-au clorat frunzele în toată paleta posibilă: roșul scumpiei, maroniul – gălbui al fagului, maroul închis al stejarului, galbenul pal al paltinilor și galbenul lucitor al arinilor parcă te amețesc cu atâtea nuanțe ale unei singure culori.

Iarba este încă verde, dar paiele fâneței trasează linii perfect drepte de galben lucitor. Și peste toate, vine ici și colo câte un verde puternic de brad. Și ca să vă puteți bucura cât mai mult de aceste frumuseți și ca să aveți toate condițiile să vă încărcați bateriile spirituale, la marginea locului belvedere, angajații Parcului au amenajat o masă și bănci din lemn. Plus o hartă care descrie locul în care vă aflați și tot ce aveți înaintea ochilor.

Cel mai ușor, în Parc se poate ajunge de la intersecția cu Iabalcea a drumului național Reșița – Carașova. Acolo există un panou turistic informativ și indicatoarele traseului turistic. O altă variantă este parcurgerea drumului până în satul Iablacea, traversarea satului și mai apoi, urmați indicatoarele până la ieșirea din sat spre Peștera Cormarnic, după care, cam la 1 km, urmați traseul direct până la Groapa iepei.

Comentarii

comentarii