Noul episcop romano-catolic de Timișoara este Pr. Pál József-Csaba din Resita

Cu bucurie în suflet anunţ clerul, persoanele consacrate şi enoriaşii diecezei noastre, că în această zi, în data de 16 mai 2018, Sfântul Părinte, Papa Francisc l-a numit ca nou episcop romano-catolic de Timișoara pe Pr. Pál József-Csaba, canonic, arhidiacon și paroh.

Noul episcop s-a născut la 3 decembrie 1955 în localitatea Şoimeni-Ciuc, judeţul Harghita. După studiile gimnaziale a urmat așa numita Școala de Cantori din Alba Iulia. După absolvire și-a continuat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. A fost hirotonit întru preot la 21 iunie 1981 de către episcopul Jakab Antal.

După hirotonire, timp de patru ani a activat în calitate de capelan la Parohia Romano-Catolică Sf. Ioan Botezătorul din Târgu Mureș, iar începând cu anul 1985 și-a continuat activitatea în Dieceza de Timișoara. Episcopul Sebastian Kräuter l-a numit paroh de Bacova, Buziaș și Nitzkydorf. În anul 1987 a ajuns în Parohia „Maria Zăpezii” din Reșița ca preot-paroh, ulterior fiind numit decan, respectiv arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan. În cadrul Capitlului Catedralei a primit titlul de Canonicus Carolinus Senior. Începând din 1994 este directorul responsabil al revistei diecezane „Vita Catholica Banatus”.

Noul episcop până în prezent a activat cu pricepere şi dăruire, dând dovadă în această slujire de multă râvnă şi fidelitate. Activitatea depusă în slujba Diecezei de Timişoara a fost apreciată atât de clerul diecezei cât şi de credincioşi. Pentru contribuția marcantă la viața spirituală și mișcarea ecumenică defășurată la nivelul municipiului Reșița în anul 2010 Consiliul Județean i-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin”.

Consacrarea și instalarea întru episcop va avea loc la data de 6 august, în sărbătoarea „Schimbării la față a Domnului”, începând cu orele 10:00 în Catedrala Sfântul Gheorghe din Timișoara.

Pe noul episcop să-l însoţim cu rugăciunile şi urările noastre de bine. Bunul Dumnezeu să-l ocrotească şi să-i dăruiască multă putere, har îmbelşugat şi bucurii în activitatea arhierească.

Timişoara, la 16 mai 2018

+ M a r t i n ,
episcop, administrator apostolic

Legat de acest mare eveniment pentru credincioșii romano-catolici, de fapt pentru toți locuitorii Banatului Montan, presedintele Forumului German din Caras Severin, spune urmatoarele:

,,Este mare bucurie pentru credinciosii romano-catolici din Resita: Sfantul Parinte Papa Francisc l-a numit pe arhidiaconul Banatului Montan si paroh al Bisericii romano-catolice «Maria Zapezii» din Resita, pr. József Csaba Pál, EPISCOP DIECEZAN DE TIMISOARA.

Ne bucuram de acest moment important nu numai pentru romano-catolici, ci si pentru toti cei care il apreciaza pe parohul nostru in spatiul multiconfesional si multicultural al Banatului Montan!

Ii dorim har si binecuvantare pentru tot ceea ce va face si intreprinde in cadrul Diecezei de Timisoara”.

Erwin Josef Tigla

Comentarii

comentarii