Schimbare uluitoare: Noul şef al Parcului Naţional Semenic e specialist în defrişări!

Omul lui Ilie Sârbu de la Romsilva a pus șef la Parcul Național Semenic pe directorul unei firme care rade păduri, sparge munți și răscolește măruntaiele pământului. Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva și ex-secretar de stat în MADR în mandatul lui Ilie Sârbu (în 2009), care este urmărit penal în dosarul retrocedărilor de păduri în care a fost arestat Viorel Hrebenciuc și în care inclusiv baronul de Banat, Ilie Sârbu, este urmărit penal, lovește din nou în codrii patriei.

Astfel, Adam Crăciunescu a descălecat la sfârșitul săptămânii trecute în Parcul Național Semenic-Cheile Nerei și l-a pus șef peste comoara verde din vestul țării pe Petru Pârvulescu.

Eurolemn, firma care taie păduri şi deszăpezeşte, pe banii statului

Pârvulescu este un profesionist, însă nu în domeniul protecției mediului, ci în tabăra adversă, a exploatatorilor de tot ce ține de munți: lemn, piatră și cărbune. Firma sa este expertă și în crearea de drumuri prin pădure pe banii statului, dar și deszăpeziri pentru ROMSILVA.

Mai exact, Petru Pârvulescu a fost director tehnic al firmei Eurolemn Trans SRL, din Băile Herculane, care prosperă de pe urma tăierilor de păduri, dar care se ocupă inclusiv cu deszăpeziri pe drumuri forestiere. Astfel, în 2013, Eurolemn Trans SRL a prestat servicii de deszăpezire pentru Direcția Silvică Caraş Severin. Aceasta este chiar Direcția Silvică la care a activat ulterior Pârvulescu, ca șef formație exploatări forestiere OS Bocşa, după ce a plecat de la Eurolemn Trans SRL.

De asemenea firma Eurolemn Trans SRL a prestat în 2011 și lucrări de întreținere și remedieri în perioada de monitorizare post-închidere pentru minele: Ocna de Fier Dognecea, Ruşchiţa Vârful Boul şi Ruşchiţa Complexe din județul Caraș Severin, beneficiar fiind SC Conversmin S.A.. Eurolemn a realizat în 2007 și “amenajarea unui drum forestier” în comuna Obreja, același județ.

Din domeniile de activitate ale firmei Eurolemn Trans SRL fac parte extracția cărbunelui inferior, extracția petrolului brut, extracția gazelor naturale, extracția minereurilor feroase, extracția miniereurilor de uraniu și de toriu, extracția altor minereuri metalifere neferoase, extracția pietrei ornamentale șid e construcții, extracția pietrei calcaroase, a ghipsului, a cretei și a ardeziei.

Aceste domenii de activitate nu reprezintă doar niște simple menționări scriptice, firma Eurolemn Trans SRL deținând licența de concesiune explorare huilă-Șopot și licența de concesiune explorare cărbune- Lăpușnic, pe care le-a cedat unei firme pui rezultată din divizarea sa, numită sugestiv Minereusexplodem SRL.

Asociat cu fiul șefului finanțelor publice Herculane

Firma Eurolemn Trans SRL, la care director tehnic a fost noul șef al Parcului Național, îl are ca acționar pe un anume Țunea Daniel Moise. Acesta e un personaj care a fost asociat în alte business-uri cu Guran Petru Ion, fiul lui Gheorghe Guran, șeful finanțelor publice Băile Herculane.

De altfel, Guran Ionuț și Daniel Țunea au fost asociați în Stygian S.R.L., în TG Holtz Construct S.R.L, în Algim S.R.L., în S.C. Styke Mikadi S.R.L. și în TG Mangam Banat S.R.L. Un articol al Hotnews pomeneşte firma TG Holtz Construct SRL în contextual unei “țepe” trase unui partener de afaceri.

De altfel și o mare parte din restul firmelor în care fiul șefului de la finanțele publice Herculane și Daniel Moise sunt asociați au activități legate de exploatările munților din Caraș. Stygian SRL a prestat servicii de deszapezire la Direcția Silvică Caraș-Severin în 2012, iar TG Holtz Construct S.R.L a câștigat în 2009 un contract cu Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, pentru reabilitarea străzilor în Globu Craiovei, un sătuc retras din Caraș.

Marele risc: se distruge habitatul ursului, râsului, lupului, pisicii sălbatice

Noul director al Parcului Național Semenic-Cheile Nerei are un background solid în domeniul reprezentării intereselor private ale unor potentați locali, care au interese legate de exploatarea pădurilor din Caraș.

Parcul Național are două direcții în care poate merge: să taie arborii sau să protejeze flora, fauna, solul și subsolul parcului cu toate armele din dotare, arme pe care nu le are, deoarece Ministerul Mediului a dat mână liberă ROMSILVA să taie oriunde.

Un specialist în domeniu care a vrut să-și păstreze anonimatul a explicat care e miza controlului Parcului Național Semenic-Cheile Nerei și anume easy money: “Aici pădurile de exploatat sunt de la 80 de ani în sus chiar pe amenajament, arborii ajungând și la 160-170 ani, ceea ce înseamnă profit maxim cu efort minim. Într-un parc național se conservă ecosistemele. Aici vorbim de pădure, pajişti, sol, subsol-peșteri. Zona de carst – calcar este foarte-foarte importantă, deoarece aici sunt cele mai mari rezerve de apă potabilă. Dacă se distruge vegetația de deasupra, apa acționează ca un dizolvant ce trece ca printr-un burete. Pădurea este habitatul animalelor …urs, râs, lup, cerb, pisică sălbatică, diferite specii de lilieci și toate acestea sunt protejate la nivel european pe diferite directive. Daca noi le distrugem locuința, ele ce vor face?”.

Gabriel Păun, coordonator al ONG-ului Agent Green, care monitorizează abuzurile autorităților din regiunile montane ale Banatului, a declarat pentru România Curată, referitor la decizia directorului general al Romsilva, Adam Crăciunescu, de a pune un om din industria forestieră să conducă un Parc Național: “S-a schimbat directorul la Semenic… Am cazut din lac în puţ… Directorul Tudorescu a fost pedepsit şi făcut paznic la parc. În locul lui a venit un paznic de la Parcul Domogled, un alt parc brăzdat zi şi noapte de buldozere şi drujbe. Reacţia ROMSILVA la expunerea privind tăierile de păduri din Semenic ne bucură, dar pare doar un joc de glezne în interiorul regiei. Este interesant că însuşi domnul Crăciunescu, anchetat penal pentru retrocedări ilegale, directorul general al Romsilva s-a dus până în Semenic ca să facă rocada paznic – director. Noi suntem de părere că nu schimbarea directorului de la parc va rezolva problema tăierilor din Semnenic şi din alte parcuri naţionale. Este nevoie de o schimbare majoră în sistem. Romsilva face silvicultură, ori în parcuri silvicultura trebuie interzisă. În parcuri se face conservare, deci Guvernul trebuie să își ia ramas bun de la Romsilva si sa creeze o agentie independentă cu specialiști în conservare. Abia atunci vom putea să avem şi noi Parcuri Naţionale adevărate. Şi dacă nu ne grăbim, atunci asistăm la ciopârţirea lor, aşa cum se vede în pozele pe care le-am făcut săptămâna trecută deaspura Semenicului. Va trebui să aşteptăm 200 de ani până natura va reface cât de cât ceea ce crease în milioane de ani”.

Temeri pentru pădurea virgină Coşava Mică, pasibilă să devină patrimoniu natural UNESCO

Agent Green s-a adresat ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, și secretarului de stat Anne Jugănaru, solicitându-le să își respecte promisiunea făcută în urmă cu două săptămâni ONG-urilor de protecția mediului, promisiune care e în profundă distonanță față de decizia șefului Romsilva de consolidare a pozițiilor sistemului de exploatare, la cârma parcurilor naționale: ”Referitor la Coşava Mică, afirmaţiile recente ale domnului Crăciunescu din presa locală (vedeţi interviul cu directorul Romsilva aici), sunt poveşti de la un om neavizat. Bazinul respectiv a fost de când lumea și pământul total inaccesibil. Primul drum a ajuns i în zonă după anul 2000. Amintirile istorice ale lui Crăciunescu din secolele XIX și început de secol XX se referă la exploatările din clina nordică a Semenicului (bazinul Bârzavei) pentru a furniza lemn pentru industria sidelurgică, mașini cu abur, etc. pentru că era mai accesibilă, iar distanța până la Reșița și Oravița mai scurtă. Stau mărturie amenajamentele silvice ale UDR (Uzinele Domeniale Reșița) de la începutul secolului XX (1910-1920). Poate domnul Crăciunescu e spune de ce filiala Romsilvei din Reșița ține secrete aceste dovezi. Noi nu vom lăsa un avar urmărit penal să decidă viitorul unei păduri care nu a cunoscut niciodată drujba! Pădurea virgină Coșava Mică, având o suprafață de cca. 739 ha, este localizată în partea de SE a Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, fiind limitrofă acestuia. Nu se cunoaste motivul pentru care această pădure de o deosebită importanţă ecologică nu a fost inclusă de la bun început în Parcul Naţional Semenic, dar ştim că Romsilva se opune în prezent protejării ei şi că doreşte să exploateze comercial această pădure. Coşava Mică este o pădure primară, constituită din făgete pure, aflată într-un echilibru dinamic avansat, având stabilitate și eficiență polifuncțională ridicate, o structură complexă, plurienă, cu arbori multiseculari, aflați la limita longevității fiziologice și având dimensiuni excepționale, cu arbori morți aflați în diverse faze de descompunere, care reprezintă un arhetip al făgetelor carpatine.

În ultimul deceniu au fost efectuate unele lucrări silvotehnice cu caracter special, pe suprafeţe restrânse şi cu volume extrase mici, în zonele marginale ale sitului. Coşava Mică este încă într-o excelentă stare de echilibru. A fost identificată ca pădure primară încă din anii 2002-2003, iar cu ocazia procesului „O nominalizare comună a unor păduri virgine şi seculare de fag ca situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO: Pădurile de fag – patrimoniu natural comun al Europei” a fost selectată de către experții internaţionali ca zonă candidat pentru nominalizare, împreună cu Rezervația Naturală Izvoarele Nerei, cu condiţia asigurării unui regim de protecție strict. În prezent, pădurea Coșava Mică este zonată ca pădure de producţie și deci iminent amenințată”.

Crăciunescu, de negăsit

România Curată a vorbit cu noul director al Parcului Național, pentru a înțelege motivele pentru care s-a făcut schimbarea managerială, dar acesta ne-a trimis la Adam Crăciunescu pentru explicații. Am încercat încă de vineri după amiază să luăm legătura cu directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu pentru a afla care au fost motivațiile care l-au determinat să pună în fruntea Parcului Național Semenic-Cheile Nerei un om din industria defrișărilor, în loc să pună un om cu background în domeniul protecției mediului. În cursul dimineții de luni am făcut de asemenea și o solicitare oficială către Romsilva în acest sens și ni s-a promis un răspuns cât mai curând posibil.

Preluare, citeste mai multe aici:  http://www.romaniacurata.ro/schimbare-uluitoare-noul-sef-al-parcului-national-semenic-e-specialist-in-defrisari/

Comentarii

comentarii