Nu e albă deloc situatia fabricii de lapte – Situație incurcata rau la Fabrica de Lapte Oravița

Președintele Consiliului Județean a precizat că în periplul său prin județ a ajuns și la fabrica de lapte de la Oravița despre care spune că este una productivă și care poate să dea plus-produs. Situația este una tenebroasă deoarece fabrica este în insolvență.

”Dar după cum este în acest moment, în insolvență, persoanele care lucrează acolo caută pe toate căile să împiedice manevrele noastre care sunt perfect legale de a institui un administrator al acestei fabrici și la rândul lui să-și fomeze echipa ca în continuare să capete o direcție scontată”, de la producător până la distribuitor.

Problemele fabricii de lapte vin și din modul în care s-au încheiat contractele, făcute fără licitație prin încredințare directă. Valoarea produselor finite nu este specificată în aceste contracte așa cum ar fi legal, ele se regăsesc doar în niște anexe. Pe lângă toate acestea, prețul acestor produse finite este unul mult sub nivelul pieței. Litrul de lapte este achiziționat cu 0,88 bani, iar 200 de ml costă 0,26 de bani, un fel de bătaie de joc la adresa producătorului, iar prețul produsului finit obținut din lapte, după filtrare, pasteorizare și ambalare este de 0,56 bani, un preț sub nivelul de producție. Firmele de distribuție cumpără acest produs la 0,40 bani. Aceștia prin programul ”Cornul și laptele” trebuie să distribuie produsele unităților școlare. O altă neregulă constatată este legată de faptul că distribuitorii nu se deplasează de 2-3 ori pe săptămână la școli, așa cum este prevăzut în contractele încheiate, ei ajungând maxim o dată pe săptămână la unitățile de învățământ, iar în permanență motivează că ajung târziu și nu dau de administratorii școlilor sau responsabili din conducere, fapt pentru care distribuirea este una haotică.

Consiliul Județean a ales în urma unui proiect de hotărâre un reprezentant al CJ în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC ”Fabrica de Produse Lactate”SA Oravița în persoana Elenei Amzoi care a desemnat un administrator special pentru această fabrică, un tânăr economist care a acceptat să ”descurce” situația din această societate.

Protea Dumitru Marian este optimist legat de viitorul acestei societăți și a precizat că după ce va ”desluși” situația contractelor de achiziție, va decide ce măsuri se pot lua pentru a scoate fabrica din impasul în care se zbate.

Consilierul județean Iustina Turnea a precizat în timpul ultimei ședințe a CJ că fabrica de lapte de la Oravița este într-o situație destul de gravă și că nu înțelege cum poate fii cu beneficii. ”Nu cred că este cu beneficii pentru că din județul Caraș-Severin nu are de unde să intre 200 și ceva de mii le litri de lapte. Poate importă din Ungaria, poate importă din altă parte pentru ”cornul și laptele” dar vreau să vă spun că această fabrică a fost făcută pentru producători, și pentru beneficii la Consiliul Județean. Nu este admisibil ca producătorii de lapte să-și vândă litrul de lapte de cel puțin 3,5 % grăsime cu 0,88 bani. Este inadmisibil! Această fabrică de lapte a fost folosită ca o sursă pentru anumite interese. Eu sunt din Almăj, noi dădeam lapte acolo, almăjenii! Almăjul nu mai ține vaci pentru că nu le plătește laptele”, sfătuindu-l în același timp pe noul administrator să colecteze laptele de la producătorii de pe Valea Almăjului pentru calitatea lui deosebită.
”Domnule președinte, ați fost dezinformat că fabrica merge bine. Nu merge bine, că dacă mergea bine nu era în insolvență!”, a mai precizat Iustina Turnea.

În acest moment fabrica furnizează produse pentru programul ”Cornul și laptele” pentru școlile din județ, centrele de plasament și pe plan local furnizează produse finite pentru câteva firme private.

Comentarii

comentarii