NU ESTE CRIZA, ESTE UN RAZBOI COMERCIAL

„În cazul în care degetul arata luna, prostul se uită la deget”, spune un proverb chinezesc bine-cunoscut. Prăbușirea bursei din Shanghai Stock este singura armă de distragere în masă pentru a justifica și în același timp ascunde devalorizarea bruscă a yuanului decisa de către autoritățile chineze. Doar urmarind degetul putem gasi luna: consecința cea mai evidentă a „crizei” in cursa este colapsul financiar al yuanului, care ar putea duce la probleme serioase pentru consumatori și întreprinderi europene.

Acest video explică ce acțiuni politice Tiziana Beghin pune în aplicare pentru a apăra comerțul european.

Un yuani mai slab face bunuri din China mai accesibile în străinătate. La aceasta se adaugă un decalaj de netrecut pentru inteprinderile europene: costurile forței de muncă. În cazul în care o oră de muncă în China costă 5, în Italia sau în Franța costă 100. Pe scurt, în spatele concurenței chineze este un fapt: muncitorii chinezi costa mai putin. China aspiră la rolul de ,, fabrica a lumii”. Și Europa este probabil doar pentru a disparea.

Italia nu este competentă asupra politicii sale comerciale. ( nici Romania) . Ele nu poate crea impozite, nici ridica bariere defensive împotriva practicilor neloiale puse in joc de chinezi. Politica comercială este de competența exclusivă a Uniunii Europene. Doar instituțiile europene pot legifera și să semneze acorduri internaționale privind comerțul cu bunuri, servicii, investiții și aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală.

Pentru a explica, este Comisia Europeană și nu Italia , Spania sau Romania care negociază și reprezintă statele membre la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) ci Comisia Europeană este si cea care negociază cu Statele Unite ale Americii TTIP, Acordul de liber schimb, care ar putea schimba viața tuturor cetățenilor europeni. Prin urmare, lupta politică nu se face in Roma sau Bucuresti, dar in Bruxelles.

Comisia Europeană a lăsat până acum inactiv indicarea obligatorie a originii pentru produsele destinate consumului, aprobat de Parlamentul European în aprilie 2014. Scrierea clara pe ambalajul produselor „Made in” ar putea fi un atu in descurajarea concurenței neloiale, de toate acele produse care pentru calitatea și siguranța, pot fi dăunătoare pentru consumatori.

În timpul summitului China-UE din 29 iunie trecut, s- au pus bazele unui pod care ar putea aduce investiții chineze direct în Europa. De impartid ramane fondul EVSI, așa-numitul plan Juncker. Un birocrat european, intervievat de revista,, Furnica ” a arătat contacte în curs de desfășurare cu Comisia Europeană. China își propune să direcționeze investițiile în lucrările legate de planul Juncker: autostrăzi, căi ferate, porturi, infrastructura legate de aprovizionarea cu energie. COSCO, cel mai mare grup de transferurile de peste mări din China, este în cursa pentru a câștiga controlul asupra portului Pireu, poarta de acces pentru mărfurile care sosesc din est. În acest caz, cine va controla controlorul?

În 2014 investițiile chineze în străinătate au depășit pragul de o sută de miliarde de dolari, o cifră care este de asteptat sa creasca cu 10% in 2015. Vi se pare ca un număr dintr-o țară în criză? Mâinile chinezi au ajuns de asemenea, în Italia, cu cumpărăturile la :Pirelli, Telecom, Fiat-Chrysler, Eni, Enel, Prysmian, CDP Networks, Ansaldo Energia, pentru a face numele companiilor mai mari.

Mișcarea 5 stelle Europa are posibilitatea de a inversa cursul. Purtătoarea de cuvânt M5S, Tiziana Beghin a devenit recent raportor al dosarului privind orientările in legatura politica comercială europeană. În toamna anului acesta, va avea posibilitatea de a-și apăra istoric întreprinderile mici și mijlocii europene. Lipsa de recunoaștere a „Made in”, de exemplu, este un rău incalculabil pentru întreprinderile italiene( si romanesti ), precum și posibilitatea deschiderii pieței pentru serviciile și achizițiile la chinezi. Ele nu ar putea concura cu costurile forței de muncă din China sau multinaționale americane. Acestea trebuie să fie apărate.

Comentarii

comentarii