Nunta Cornilor de la Bănia – Obicei unic in Banat și în România VIDEO

La Bănia în judeţul Caras Severin, este în plină desfăşurare Nunta Cornilor, obicei străvechi care marchează intrarea în cel mai important post de peste an. Înaintea Postului Paştelui, locuitorii din Bănia şi oaspeţii lor organizează o ultimă petrecere, cu cântec, joc şi multă voie bună.
Obicei străvechi, cu origini precreştine, „Nunta Cornilor” de la Bănia are loc în fiecare an la Lăsata Secului, în pragul marelui post al Paştelui.

Oamenii se maschează și joacă rolul spiritelor rele, care sunt alungate pentru a lăsa cale liberă unui an mai bun și mai prosper. Inițial sărbătoarea avea loc numai în ziua de luni, atunci când locuitorii din Bănia se mascau și mergeau prin sat însoțiți de fanfară. Ulterior, sărbătoarea a căpătat amploare, a fost organizată pe parcursul a două zile și a fost pusă la cale ca o nuntă cu miri, nași și nuntași. Acum, manifestarea din comună de pe Valea Almăjului cuprinde două părţi distincte: „Tocma cornilor” – duminica şi „Lunea Cornilor” – a doua zi.

Bănia este singurul sat din Caraş-Severin unde se organizează Nunta Cornilor. Se pare că această manifestare este unică în România. Manifestarea este o parodie a nunţii la care se costumează doar bărbaţii, cu toate personajele specifice: miri, naşi, giveri şi nuntaşi. Dacă la nunţile de peste an strălucesc reprezentanţele sexului frumos, de această dată, doamnele şi domnişoarele sunt simple spectatoare.

Obiceiul de zăpostit de la Bănia atrage an de an numeroşi iubitori ai tradiţiilor bănăţene. Faima Nunţii Cornilor a depăşit deja graniţele României, lucru demonstrat de oaspeţii străini care vin să vadă cu ochii lor marea sărbătoare din Valea Almăjului.

A doua zi, la „Lunea Cornilor”, costumele populare sunt schimbate cu măşti de toate felurile, fiecare participant având libertatea de a se costuma după bunul plac. În cadrul „Nunții Cornilor” vor fi strigăte și „darurile”, ceremonie în cadrul căreia cei care au greșit pe parcursul anului încheiat sunt certați cu mult haz de consătenii lor.

De remarcat că petreceri şi baluri de zăpostit au loc în multe localităţi cărăşene, denumirile fiind diverse: Balul Leoarfelor, Nunta Cornilor, Balul Izmenelor, Fășancul, vizitele Babelor sau Berbecii care alungă spiritele rele sunt doar câteva obiceiuri tradiţionale care marchează la bănăţeni intrarea în Postul Paştelui.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii

One thought on “Nunta Cornilor de la Bănia – Obicei unic in Banat și în România VIDEO

Comments are closed.