Oare cand o sa moara Rares?

In ultimele zile a inceput sa circule pe retelele de socializare un mesaj indoielnic. Acest mesaj se doreste un apel unitar catre romanii din mediul online. Cel care a scris mesajul se autointituleaza Ionut si spune ca recent a descoperit ca fiul sau are “cancer la creier”. Acesta sustine ca nu are bani de operatie si ca pentru fiecare persoana care primeste acest mesaj primeste 5 centi.

Dacă nu aţi auzit de el înseamnă că ori nu aţi folosit Yahoo Messenger vreodată, ori sunteţi ai naibii de norocoşi. Domnul Rareş s-a născut cam prin 2011 sau 2012 şi de atunci tot suferă de cancer la creier şi nu mai moare. O vreme am crezut că am scăpat de el, dar din păcate când sper că e mort şi îngropat revine, să cerșească acelaşi veşnic cent de la Yahoo, AOLm și de ceva timp, pe facebook. Tac*su se numește tot Ionuț. Adică foarte românește. Și mai la sentiment, mai la suflet, nu? În schimb, nu știm cu o chem-o pe măsa.

Nu ştiu dacă asta e mesajul original, sau ce modificări minore a suferit pe parcurs, nu am stat să memorez vreodată numele părinţilor, posibil să aibă din când în când alţii, dar pe el l-a chemat de la început Rareş. Nume vechi, dar și diagnostic vechi. Și și-a schimbat și numărul de telefon. Mesajul din 2001, arăta cam aşa:

,,bună, numele meu este Rareș, sunt însurat cu o fată minunată numită Alina şi avem un copil nou născut numit Raresh . el înseamnă tot ptr. noi şi recent doctorii au descoperit că are cancer la creier . din păcate eu şi soţia mea nu avem bani nici măcar să plătim facturile lunare, dar am făcut o înţelegere cu YAHOO şi AOL şi am căzut de acord că ptr. fiecare persoană care primeşte acest mesaj să primim 5 cenţi în schimb . deci te rog trimite acest mesaj tuturor persoanelor din lista ta, ajută-ne! dă-l mai departe te rugăm HAIDEŢI SĂ AJUTĂM , ÎŢI IA MAI PUŢIN DE 60 DE SECUNDE. Merita fiecare câte o şansă ! E doar un copil. Ajutaţi-l ! Cine are inima îl dă mai departe [să zicem nu avem nimic de pierdut]

Și iată cum arată mesajul de acum:

,,0727075848 bună, numele meu este Ionuţ,sunt însurat cu o fată minunată numită Alina şi avem un copil nou născut numit Raresh . el înseamnă tot ptr. noi şi recent doctori au descoperit că are cancer la creier . din păcate eu şi soţia mea nu avem bani nici măcar să plătim facturile lunare, dar am făcut o înţelegere cu YAHOO şi FACEBOOK şi am căzut de acord că ptr. fiecare persoană care primeşte acest mesaj să primim 5 cenţi în schimb . deci te rog trimite acest mesaj tuturor persoanelor din lista ta ajută-ne! Dă-l mai departe te rugăm HAIDEŢI SĂ AJUTĂM , ÎŢI IA MAI PUŢIN DE 60 DE SECUNDE. Merită fiecare câte o şansă ! E doar un copil. Ajutaţi-l!!”

Mă întrebam dacă o să moară Rareş sau Yahoo Messenger mai întâi. De fapt întrebarea de bază este: Oare când o să dispară acest mod al românilor de a da crezare la asemenea mesaje? Între timp, Yahoo messenger a murit, dar Rares rezistă. Oameni buni, aflați un lucru: FACEBOOK si YAHOO, nu doneaza nici macar 1 CENT pentru astfel de mesaje, la fel cum nu veti face CANCER daca nu distribuiti tampeniile de postari, alea cu AMIN si distribuie mai departe la cel putin 10 prieteni. De obicei astfel de texte apar însoțite de fotografii cu copii mutilați sau legați la aparate de menținere a vieții, mame plângând, ochi triști.

Să știți că toate, dar absolul toate aceste mesaje, inclusiv cele de genul cu norocul, cu Doamne Doamne, distribuie la n prieteni că o să ți se întâmple ceva extraodinar, toate sunt opera unor escroci.

Ați dat un like și ați distribuit? Escrocii vă au deja în vizor! Poate aveți profilul public, poate faceți check in la mare sau la munte și îi invitați să vă intre în casă, poate vă trimit postări personalizate cu ”donează 10 euro să îl salvezi de cancer pe Ionuț”, etc.

Nu mai cădeți în plasa lor. Nici un lanț de magazine nu va oferă premii aiurea, nici o megacompanie nu va premiaza doar ca sunteti dv. frumosi sau romani. Nu mai dați like-uri și share-uri la prostii, iar când trimiteți bani cuiva, asigurați-vă că este într-adevăr cineva bolnav, care are nevoie de ei, în spatele contului respectiv și nu un cocălar care vă șicanează în trafic și care strânge bani pentru operația de mărire de țâțe a iubitei botoxate și cu trei neuroni în cap.

Comentarii

comentarii