Obicei din moși și strămoși păstrat: Cei 40 de mucenici – ca la Ana Beta la Goruia VIDEO

Obicei din moși și strămoși păstrat. Credincioşii ortodocşi îi cinstesc în 9 martie pe Sfinţii 40 de Mucenici. Aceştia au fost soldaţi romani trecuţi la creştinism şi care, pentru credinţa lor, au fost omorâţi în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricolă.

Cei 40 de mucenici, originari din Capadocia (Asia Mică), erau ostaşi în Legiunea a XII-a Fulminata, staţionata la Melitene (Armenia) şi condusă de guvernatorul Agricolă. În armata romană exista obiceiul ca principalul cult să fie adresat împăratului. Cei 40 de ostaşi romani din Legiunea a XII-a Fulminata au refuzat să se jertfească împăratului şi zeilor, motiv pentru care au fost întemniţaţi, iar opt zile mai târziu, au fost judecaţi. Sfinţii mucenici au mărturisit pe mântuitorul Hristos cu toată credinţa şi tăria sufletească şi, de aceea au fost omorâţi,.

Soldaţii au fost osândiţi, în vreme de iarnă, să stea toată noaptea în mijlocul unui lac din apropierea Sevastiei. Pe când se aflau în mijlocul apei, unul dintre ei, ieşind din lac, a fost băgat în apă caldă şi a murit.

Potrivit tradiţiei, în ziua de 9 martie, gospodinele prepară mucenicii. În Banatul Montan, aceştia pot fi pregătiţi ca o prăjitură de post cu miez de nucă şi miere deasupra şi obligatoriu au forma cifrei opt. Peste ei se pune un sirop din miere cu apa fierbinte, cu mirodenii şi nucă.

Obicei din moși și strămoși păstrat. Mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.

Sărbătoarea mucenicilor trebuie pusă în legătură cu pregătirea pământului pentru noul an agricol şi a uneltelor necesare. În tradiţia bănăţenii mai bătrâni, se spune că în această zi, ceata mucenicilor bat pământul cu toiegele ca să scoată căldura şi să închidă frigul în locul ei.

Obicei din moși și strămoși păstrat. Un bărbat, ca să dovedească faptul că este puternic, azi trebuie ,,să dea peste cap” 40 de pahare cu băutură: de la vin la rachiu, dar apa nu se pune la socoteală. Nici capacitatea paharelor nu este specificată.

Comentarii

comentarii