ONG-urile atrag atenția asupra unui nou jaf ce se pregătește la Moldova Nouă

SOLUŢIE DE ECOLOGIZARE LA MOLDOMIN S.A, PE IAZUL BOŞNEAG – EXTINDERE, DE TOT RÂSUL. În locul unei soluţii durabile de ecologizare vegetativă a iazului Boşneag -extindere care a fost confirmată încă din 1990 pe o suprafaţă mică de 20 ha, Guvernul României, sfătuit de „specialişti” în drenat bani publici către buzunarele politicieilor, va emite o ordonanţă de ecologizare a iazului prin umectare cu apă din Dunăre. Este o soluţie costisitoare datorită infrastructurii de conducte şi aspersoare care vor fi furate imediat dupa terminarea lucrarii aşa cum s-a întâmplat cu infrastructura existentă în 2006 când această infrastructura exista. Pe de altă parte pentru umectările eşuate se va da vina prognoza neconfirmată iar praful va continua să ajungă la Moldova Veche, Măceşti, Coronini, Veliko Gradište, Vinci, Požeženo. etc. Praf românesc în ochii Comisiei Europene.

GEC Nera

Ordonanță de Urgență pentru rezolvarea poluării de la Moldomin

Ministerul Economiei a realizat un proiect de Ordonanță de Urgență, lansat în dezbatere publică, care dă posibilitatea direcționării a 1,7 milioane de euro pentru realizarea investițiilor de mediu la iazurile de decantare aparţinând Moldomin SA, societate aflată în faliment, printre care Iazul Tăuşani şi Iazul Boşneag-extindere.

„Comisia a solicitat Curţii de Justiție a Uniunii Europene, să constate că, prin neluarea măsurilor necesare pentru a preveni poluarea cu particule de praf provenind din iazul Boşneag-extindere aparţinând exploatării miniere de cupru şi zinc Moldomin din Moldova Nouă, România nu şi-a îndeplinit obligaţiile ce-i revin”, se arată în nota de fundamentare.
De asemenea, Comisia a reproşat totodată că deşeurile depozitate în iazul Boşneag-extindere pun în pericol sănătatea umană şi afectează mediul din cauza particulelor de praf ridicate de vânt.
„În urma unor studii tehnice efectuate de un institut specializat în domeniul iazurilor de decantări, în care s-au analizat 3 variante de rezolvare a problemelor de mediu s-a optat pentru umectarea suprafeței iazului Boșneag-extindere utilizând apă din Dunăre, investiție evaluată la 1,657 milioane de euro, iar ca termen de realizare 14 luni, această soluție fiind agreată de Comisie”, se mai arată în nota de fundamentare.
Moldomin se afla în faliment din 4 noiembrie 2010. Aceasta deţine 30% din rezervele de cupru ale României. Restul rezervelor de cupru sunt controlate de Cupru Min.

sursa: http://www.green-report.ro/

Comentarii

comentarii