Actualitate

VIDEO Pagube şi poluare în Valea Almajului Focuri de vegetatie pe sute de hectare

Mai mulți cetățeni ne-au trimis fotografii și filmulețe cu situația din Valea Almăjului. Almăjenii spun că în Vale este ca în iad: toate dealurile sunt în flăcări, totul este negru și ars și ceea ce este mai grav, focul a intrat și în pădure în zona Lăpușnicul Mare și în jurul Bozoviciului, la Şopotul Vechi și Gârbovăț.

Joi au fost aprinse fânețele de pe marginea Drumului Național 57B. Flăcările purtate de vânt au distrus câteva zeci de stupi aflați în câmp, au ars livezi cu pomi fructiferi și două sălașe – locuințe de vară aflate în câmp sau pe dealuri. ,, Mie mi-au ars peste 100 de pomi fructiferi, azi abia mi-am salvat sălașul. Am reușesc să opresc focul la 2- 3 metri de clădire. Unui vecin i-au ars stupii, de garduri şi sărcinere sau clăi de fân, nici nu mai vorbesc” spune Florin din Bănia.

,, Acum, totul arată ce în războaiele cu turcii pe vremuri. Toată Valea Almăjului este roșie din cauza focurilor de vegetație. De la Bozovici și până la Dalboșeț, pe malul Nerei, totul arde pe sute de hectare. Acolo sunt zone umede și mlăștinoase, trestia și vegetația are 2- 3 metri și este loc de cuibărit și habitat pentru sute de specii de animale, păsări și insecte. Sunt 10 km de la Bozovici la Dalboșeț și totul este în flăcări. Este un dezastru ecologic ce se întâmplă, mai spune Florin Căpăţână.

Din zona Iablanița ne-au sosit alte informații: incendii puternice de vegetație cu extindere și la pădure, se mai semnalează la Pârvova, Lăpuşnicel, Petnic şi satele din zonă. Se știe foarte bine că focul este pus intenționat de crescătorii de animale ce-și pasc turmele pe câmp, dar și de proprietarii de terenuri care au contracte cu APIA. Conform legii, aceștia nu își vor primi banii – și vorbim de zecii de mii de lei – dacă terenul nu este curățat de vegetația uscată și de tufe și spini.

Cât timp nu se va pune piciorul în prag și APIA nu sistează plățile pentru terenurile arse, acest flagel va lovi an de an Banatul Montan și nu numai. Aprinderea fânețelor și vegetației uscate este interzisă de lege și autorii sancționați. Numai că de atâția ani, niciodată nu a fost găsit un vinovat.

Comentarii

comentarii