Părintele Bojan Alexandrovici din Timoc, trage un semnal de alarmă

În data de 23.06.2015, la ora 12.50, în fața protopopiatului ortodox român al Daciei Ripensis au apărut două persoane care au început să scrie numerele de la mașinile angajaților protopopiatului nostru. Am ieșit la ei și s-au prezentat ca ”inspectorii administrativi locali (sârb. Comunalna inspekija)” și mi-au spus că ieri a fost o ședință la primărie unde s-a hotărât ca de astăzi să se scrie amenzi celor care se parchează cu mașinile în fața clădirilor din oraș.

Poate că în vreo ”țară normală” asta ar fi și normal, dar aici la noi, unde suntem prigoniți pentru că suntem români și unde Statul și Primăria nu creează condiții normale și locuri de parcare, asta nu este normal. În plus, nu este normal ca să se înceapă cu amenzile – exact de la poarta Protopopiatului românesc de la Negotin. Este știut faptul că toată Serbia construiește fără aprobări. Noi cerem aprobările de rigoare, dar…..Biserica Ortodoxă Română depune cereri pentru construcție la care nu primește nici un răspuns cu anii și după aceea, ne trimit amenințări, decizii de dărâmare, ne condamnă la pușcărie. Asta în timp ce firmele de stat, clădirile publice din sate și oraș, nu depun cereri și construiesc ce și cum vor. Probabil că așa este normal aici, dovadă spusele unui funcționar public: ”Noi suntem organ de stat și tu nu poți nimic să ne faci”. De fapt, omul a fost sincer.

Ce este interesant, este faptul că unul dintre ”inspectori” (cel mai în vârstă) mi-a spus să vin pe jos la muncă fiindcă el, tot așa vine la servici și nu are probleme. Cineva așa dorește să intre în Europa, pe jos?
Le-am arătat după colț mașinile Poliției și ale Securității parcate pe trotuar, dar mi-au răspuns că ,,astăzi trec numai prin strada Protopopiatului și mai apoi se vor ocupa de alte locații”.
Am fost la poliție și primărie și mi s-a spus că ,,vor încerca câteva zile să aplice noile reglementări – și când vor vedea ”că nu merge, se vor lăsa singuri și vor renunța la asta”.

Pe această cale punem întrebare tuturor instituțiilor Statului nostru în care trăim și suntem loiali: ”Iar ni se trimite semnal că nu suntem binevăzuți în Țara noastră Serbia? Iar cineva dorește să ne facă să ne simțim străini la casa noastră? Suntem discriminați și în acest fel? Cum să faci așa ceva, să provoci pe față, discuții care nu sunt bine venite?! Din tot orașul, au început legea cu Protopopiatul Românesc?! Nu acceptăm așa ceva!”

Atașat trimitem pozele mașinilor din oraș între care sunt și ale poliției și ale securității din Negotin.

Rugăm toate instituțiile Țării Mame România, instituțiile Europene, dar și ale Țării noastre în care trăim- Serbia și care ne ignoră, dar ne șicanează autoritățile locale, să intervină și să nu ne mai facă să ne simțim străini la casa noastră.

Protoiereu iconom stavrofor, Bojan Alexandrovici
Protopop al Daciei Rispensis si al Timocului

Comments

comments

Powered by Facebook Comments