Patru feluri în care poți folosi un polizor

Patru feluri în care poți folosi un polizor

Un polizor este un instrument de nelipsit din casa oricărui gospodar bun, deoarece el este util în numeroase modalități și poate fi folosit într-o varietate largă de întrebuințări.

Deși poate face lucrări serioase cu unele dintre cele mai dure materiale cunoscute de om, un polizor nu este atât de periculos pe cât se consideră, atunci când este folosit corect. De asemenea, un polizor poate finaliza sarcini care necesită multă forță și muncă cu o viteză record, cu atașamentul potrivit.

Iată câteva modalități în care poți folosi un polizor într-o gospodărie

1. Șlefuirea suprafețelor

După cum sugerează și denumirea, scopul principal al unui polizor este pentru șlefuirea suprafețelor. Aceasta poate fi orice fel de suprafață, deoarece discurile de șlefuit utilizate pe un polizor vin într-o serie largă de materiale abrazive precum aluminiu, carbid, diamant și altele.

Când unul dintre aceste discuri este atașat, indiferent de materialul pe care îl șlefuiești, pornește polizorul și apasă partea din față a atașamentului abraziv, astfel încât să se învârtă pe suprafață. Indiferent dacă suprafața are nevoie de aplatizare, netezire sau îndepărtare completă, apasă discul pe aceasta cu presiune în mișcare în cerc sau în oscilare.

Materialele cel mai frecvent șlefuite sunt tipuri de metale precum oțelul, aluminiul și oțelul inoxidabil. Betonul este un tip de material pe care un polizor cu disc de diamant îl va șlefui rapid. Este recomandat să porți o mască atunci când lucrezi cu beton și să folosești un flux de apă constant, astfel încât să nu respiri un nor de praf.

Lemnul și materialele plastice pot fi șlefuite de asemenea, dar au nevoie de un disc de metal cu lame metalice ascuțite sau discuri de diamant.

Discurile de șlefuit vin într-o gamă largă de stiluri. Unul dintre acestea este tipul de discuri grele, destinate să șlefuiască cantități mari de material într-un timp scurt, care șlefuiesc grosier suprafața și elimină majoritatea materialului, dar lasă un finisaj nedorit. Există, de asemenea, o altă gamă de discuri de șlefuit numite discuri de finisare. Nu sunt la fel de eficiente în măcinare datorită abrazivității mai fine, dar lasă o suprafață netedă. Aceasta se numește proces de finisare. Sunt disponibile, de asemenea, discuri de nivel mediu, care reprezintă un compromis între acestea două.

2. Tăierea materialelor

O altă utilizare de zi cu zi a unui polizor este tăierea diverselor materiale. Poți tăia aproape orice cu un polizor, dar cel mai des tăiate materiale sunt metalul, zidăria, ceramica, plasticul și lemnul.

Discurile utilizate pentru tăiere se numesc discuri decupate. Acestea au grosimi diferite, dar sunt mult mai subțiri decât un disc de șlefuire. Procesul este simplu: pornești polizorul și apeși discul abraziv care se învârte în materialul pe care îl tai, perpendicular pe acesta, nu paralel sau oblic, ca un disc de șlefuire.

Pe măsură ce se învârte, polizorul va trasa o tăietură subțire în material și va continua pe măsură ce pui presiune asupra lui până când materialul este tăiat complet. Forța pe care o pui pe disc va determina cât de repede tai, dar dacă pui prea multă presiune discul se poate îndoi și se poate rupe din cauza structurii sale subțiri.

Poți achiziționa discuri groase care nu se rup atât de ușor, dar acestea necesită mai multă forță pentru materialele dure, deoarece elimini mai multe reziduuri în acest proces.

3. Netezire și lustruire

În timp ce discurile de șlefuire și tăiere îndepărtează materialul, discurile de netezire și lustruire sunt proiectate pentru a netezi aspectul suprafeței. Acestea creează un aspect dur neted sau unul fin și plăcut la atingere, cu o culoare și senzație uniformă.

Netezirea unui material se realizează prin discuri, plăcuțe sau roți cu șmirghel. Acestea sunt concepute pentru a realiza un strat fin pe suprafața materialului, lăsând un finisaj curat. De asemenea, sunt utile pentru rotunjirea marginilor și a unghiurilor, pentru a le face curbate mai degrabă decât ascuțite.

Lustruirea este un principiu similar, dar în loc să folosești particule de nisip abraziv, plăcuțele sau roțile sunt dintr-un material mai moale precum bumbacul și adesea au o serie de particule fine care curăță suprafața.

Atât netezirea, cât și lustruirea necesită mai multă răbdare decât tăierea și șlefuirea pentru a obține rezultatul dorit, dar lasă un finisaj imaculat și grăbesc procesul dureros de lent al lucrărilor manuale de finisare.

4. Curățarea suprafețelor

Un polizor mai este excelent pentru curățarea suprafețelor vopsite sau ruginite. Cu toate acestea, în timp ce discurile unui polizor pot curăța aceste suprafețe, este important să folosești o roată specială de curățare, deoarece alte discuri pot deteriora sau modifica suprafața.

Discurile din plastic sunt confecționate dintr-un material cu pânză moale din nailon, cu carbură de siliciu fin, care îndepărtează eficient vopseaua și lacul.

Roțile de curățare din metal au diferite forme și sunt confecționate cu fire metalice care se învârt unul în jurul celuilalt. Acestea elimină atât rugina, cât și vopseaua în mod eficient, nu lasă un finisaj la fel de fin precum discurile, dar curățarea este mult mai rapidă, iar roțile rezistă mai mult. Cu toate acestea, ele sunt periculoase și ar trebui să fie întotdeauna utilizate cu ochelari.

Comentarii

comentarii