Pe lângă cultură, sport, sănătate și multe altele, Grupul CEZ în România, susţine și educaţia ecologică

cez siglaTMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ in Romania, sponsorizeaza proiectul „Protejarea Ecosistemelor Banatului Montan”

Proiectul „Protejarea Ecosistemelor Banatului Montan” este aprobat de Ministerul Educatiei Nationale; În perioada 06.06.2013 – 07.06.2013, la Liceul Tehnologic din Bocsa si la cabana Ersig a Ocolului Silvic din Bocsa are loc una dintre etapele importante ale acestui proiect – Concursul interdisciplinar regional – la care participa 26 de elevi din judetele Caras Severin, Mehedinti, Alba, Cluj, Gorj si Bihor, coordonati de 20 de cadre didactice si jurizati de profesori universitari din cadrul Universitatii „Eftimie Murgu” din Resita, dar si din cadrul universitatilor din Timisoara si Alba Iulia.

Elevii concurenti vor fi supusi la 3 probe:
•Proba de proiect in baza unei teme pentru care au optat
•Proba – concurs cu intrebari din teme interdisciplinare
•Proba de orientare in teren

De asemenea, vor fi jurizate 29 de lucrari elaborate de 58 de elevi coordonati de 33 de cadre didactice din invatamantul special din judetul Caras Severin.

In data de 07.06.2013, cele mai bune rezultate vor fi premiate in cadrul unei festivitati, premiile constand in diplome, brosuri privind ecosistemele din situl Natura 2000 Semenic – Cheile Carasului si Atlasul habitatul 8320 „Pesteri si lilieci“ si dulciuri.

In aceeasi zi, la cabana Ersig va avea loc Seminarul International DIDACTICA – „Mediul in atentia Dascalilor – Conservarea si Protejarea Ecosistemelor“, in care cadrele didactice si ceilalti realizatori inscrisi isi vor prezenta cele 57 de lucrari constand in proiecte de mediu, referate, picturi, filme etc. Participantii inscrisi, veniti din toata tara, vor primi diplome de participare, diplome de excelenta sau diplome de organizatori.

Toate lucrarile expuse in fata juriului si a participantilor vor fi reunite intr-un volum si distribuite publicului larg.

Alaturi de Grupul CEZ in Romania, prin TMK Hydroenergy Power, evenimentul este sustinut si de Ocolul Silvic Bocsa, Primaria Bocsa, Primaria Forotic si Agentia pentru Protectia Mediului Caras Severin.

ȘI fiindcă vorbim despre ei, să aflăm câteva lucruri despre Grupul CEZ

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale, cât şi din punctul de vedere al numărului de clienţi deserviţi. Grupul CEZ este un jucător cheie pe piaţa de energie electrică a Europei Centrale şi de Sud- Est şi este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acoperă domenii industriale variate, pornind de la extracţia de materii prime, generarea de energie, distribuţia de energie şi până la comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi a produselor auxiliare.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judete: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Grupul CEZ investeşte, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro în realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fântânele, Grădina şi Cogealac.

Construcţia parcurilor amplasate la nord de Constanţa se desfăşoară în mai multe etape – prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapă se desfăşoară în zona Cogealac şi Grădina, include 101 turbine cu o capacitate totală de 252,5 MW.
Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizată să fie pusă in functiune până la sfârşitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse în România, incluzând marile hidrocentrale. În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienţa a 20% din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2020, investiţia derulată de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importantă.

În 2009, în România, numai 14 MW au fost instalaţi în scopul valorificării potenţialului eolian.

In 2011, Grupul CEZ în România a achiziţionat sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 18 MW şi o producţie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeşte în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei; capacitatea de producţie urmând să se ridice la peste 20 MW după finalizarea procesului de modernizare.

Comentarii

comentarii