Pe lângă faptul că suntem săraci, mai suntem si bătrâni

Județul Caraș-Severin este în prezent un județ cu o populație îmbătrânită, numărul persoanelor vârstnice fiind superior numărului persoanelor tinere.

Astfel că, numărul persoanelor vârstnice (60 +ani) ajunge la începutul anului 2016 la 77,8 mii persoane în județ, în timp ce numărul persoanelor tinere (0-19 ani) este de 60,3 mii. În scădere drastică se află și numărul persoanelor adulte (20-59) ani, considerate motorul dezvoltării economice în județ, ca urmare a intrărilor mici din grupa tânără și ieșirilor consistente spre grupa vârstnică.

Dacă în anul 1992 numărul persoanelor în vârstă era de 63,2 mii de persoane iar cel al persoanelor tinere ajungea la 107, 9 mii, cele două categorii ajungând aproape să se egalizeze ca și număr în anul 2011, din 2012 se înregistrează o creștere a vârstnicilor în județ, de la an la an, în comparație cu numărul tinerilor.

Cauzele acestei evoluții se datorează atât scăderii natalității în județ (doar 2500 de nașteri la 4000 de decese), cât și creșterii duratei medii de viață care ajunge în 2014, după ultima statistică, la o vârstă de 67,7 ani, constatându-se o creștere de 7 ani din 1990 când durata medie de viață era de 67,7 ani, conform Direcției Județene de Statistică Caraș-Severin.

Chiar dacă s-a înregistrat o creștere a duratei medii de viață ea este la noi în județ sub durata medie de viață la nivel național. În mediul urban speranța de viață la naștere este mai mare decât în mediul rural.

Pe lângă toate acestea mai este și faptul că populația tânără pleacă la muncă în străinătate.

Comentarii

comentarii