Pelerinaj pe Muntele Mic de Ziua Crucii

Platoul Crucii Eroilor Bănățeni- monumentul de pe Muntele Mic ce străjuieşte Caransebeşul şi împrejurimile, va fi animată azi de sute de pelerini și preoți cu ocazia sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci.

 

Episcopia Caransebeş organizează tradiţionalul pelerinaj la Crucea ridicată în memoria eroilor bănăţeni. Sfintele Slujbe vor fi oficiate, începând cu ora 9.00, de un sobor de Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. La finalul sfintei liturghii un batalion din Brigada 18 Infanterie Banat din Timişoara, va aduce onoruri militare eroilor bănăţeni jertfiţi pentru libertatea şi demnitatea noastră. Manifestările se vor încheia, cu depunerea de coroane la Crucea-monument şi cu o paradă militară.

Anul trecut, 4 episcopi, peste 70 de preoţi şi peste 1000 de credincioşi din toate eparhiile Banatului, dar și din țară, s-au aflat pe Muntele Mic din judeţul Caraş Severin. Aceştia au urcat în pelerinaj la aproape 1800 de metri altitudine la Crucea Eroilor Bănăţeni din apropierea vârfului Gugu.

Pe platoul de la baza crucii, s-a săvârşit Liturghia arhierească.

Anul trecut, pentru prima dată, preoţilor şi credincioşilor li s-au alăturat militarii din Batalionul Banat care au condus procesiunea de peste cinci km în sunet de fanfară.

Muntele Mic străjuieşte municipiul Caransebeş şi este un punct de reper al Banatul Montan. Aproape de vârf, la peste 1800 de metri altitudine, în urmă cu 5 ani a fost construit un monument ce străjuieşte întreg Banatul: Crucea Eroilor Bănăţeni. Acesta este un monument-pereche celui de pe Caraiman. Crucea Eroilor Bănăţeni de pe Muntele Mic, o cruce înaltă de 53 de metri, a cărei lumină se observă, uneori, în nopţile senine, până departe în Câmpia Timiş-Topolovăţului.

Comentarii

comentarii