VIDEO Masacrul anual a fost mutat în Caras Severin – Peste 120 de mistreţi au fost împuşcaţi pe domeniul de vânătoare de la Erisg – Mistreţii au ajuns să se mănânce între ei

Omul de afaceri Ion Țiriac şi-a mutat celebrele partide de vânătoare la care participa milionarii Europei din judeţul Bihor de la Balc, în județul Caraș Severin, la Ersig. În urmă cu 3 ani, omul de afaceri a achiziţionat de la controversatul print Paul, peste 700 de hectare de pădure unde a amenajat un domeniu de vânătoare. Altele aproape 300 de hectare le-a primit în concesiune de la Arhiepiscopia Clujului, așa că, acum vorbim de aproape 1000 de hectare de teren. Mai exact pădure cu veche de peste 100 de ani declarată rezervație naturală până în anul 1989.
Pădurea unde este amplasat complexul de vânătoare a aparținut statului până în 2009, când Tribunalul Caraș-Severin a decis să-l restituie Prințului Paul-Phillipe, cel care a considerat că proprietatea a aparținut Principesei Elisabeta. Paul susținea că este moștenitorul acesteia, fiind strănepot de frate.

Prin decizia 207/R/30/2009, 704 de hectare din comună Vermeș erau scoase din proprietatea statului și oferiți Prințului Paul. Romsilva, s-a opus acestei decizii, motivând printre altele că prințul nu a prezentat documentele oficiale, iar pe duplicate erau ștampile ale unui împrumut garantat cu această pădure, credit care nu a fost achitat. Acum, exista un litigiu și un proces pe rol privind această vânzare și retrocedare. Din start, Tiriac intra la categoria ,,cumpărător cu bună intenţie”, deci nu are nici un amestec în acest proces.
 
Discreţie maximă în jurul partidei de vânătoare de la Ersig. Domeniul este îngrădit şi accesul este interzis chiar de la intrarea pe drumul forestier şi nici sătenii din Ersig nu ştiu foarte multe detalii.
Se pare că 10 tineri din sat au fost angajaţi să gonească vânatul, iar în această dimineaţă, în apropierea satului, au fost auzite împuşcături.
 
Autorităţile locale din comunele învecinate nu au fost anunţate sau solicitate în vederea acordării vreunui sprijin. Ba mai mult, acestea recunosc franc că până în acest moment, existența fondului de vânătoare în apropierea lor, nu le-a adus nici un beneficiu. Cât despre drumul județean ce duce spre domeniul de vânătoare și care este un dezastru, oamenii spun că nu-l afectează sub nici o formă pe Țiriac și invitații săi deoarece aceștia au venit cu elicopterele iar restul personalului a fost dus la locul respectiv cu tractoarele.
 
Ioan Pop – primarul comunei Berzovia – este comună cea mai aproape de fond, spune că nu au fost solicitați, că a auzit de vânătoare din presă și că vecinătatea cu Tiriac nu le-a adus niciun beneficiu.

 Ion Petru- Popescu, șeful Biroului agricol din Primăria Vermeș, spune că a auzit de partida de vânătoare și că Țiriac nu are nevoie de drumuri fiindcă vine cu elicopterul. Una peste alta, până acum, comunitatea nu a avut nici un beneficiu din faptul că domeniul de vânătoare se afla în comună lor, că îşi plăteşte corect impozitele şi atât. Acum a angajat ca gonaci 10 oameni din satul Ersig.
 
Singurele autorităţi notificate au fost cele sanitar veterinare. Nicolae Crista – directorul DSV Caraș-Severin, spune că au fost împuşcaţi între 100 şi 120 de mistreţi şi că au fost solicitați să facă analizele medicale trichineloscopice și antipestă porcină.
 
 
Partidele de vânătoare organizate de Ion Țiriac – adevărate masacre în lumea porcilor mistreți – au devenit faimoase în întreaga lume. În ultimii ani, datorită numelor celebre din mediul de afaceri european și mondial care participă la aceste acţiuni, România a ajuns pe pagina ziarelor și pe ecranele televizoarelor din întreaga lume. Aceştia au sosit încă de ieri cu curse private pe aeroportul din Timişoara. O parte sunt cazaţi la un hotel din Buziaş, alţii la Timişoara. Ceva personalități au fost cazate și la cabana din fost făzănărie de la Ersig. Dovadă stau paznicul și porțile închise din capătul drumului forestier de acces spre cabană.

Oamenii din sat spun că pentru această partidă au fost angajaţi 10 gonaci din sat și că ar fi bine ca după analizele de laborator, carnea porcilor să fie donată azilelor de bătrâni şi caselor de copii din județ aşa cum a făcut Tiriac în alte dăți în județul Bihor.
De asemenea, cunoscători ai domeniului, spun că numărul mistreţilor a crescut așa de mult încât animalele că au ajuns să se mănânce între ele de foame iar această partidă are rolul de a mai reduce numărul lor.

Comentarii

comentarii