Peste 160 de sancțiuni contravenționale in afacerile cu lemn

Peste 160 de sancțiuni contravenționale aplicate și material lemnos în valoare de peste 96.000 de lei confiscat, în primele 9 luni ale anului.  În primele 9 luni ale anului 2019, polițiștii cărășeni au efectuat, în colaborare cu alte instituții cu atribuții în domeniu, 828 de acțiuni și controale pentru prevenirea și combaterea neregulilor în domeniul silvic, în urma cărora au fost aplicate 164 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 223.000 lei și au fost ridicați în vederea confiscării peste 383 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 96.000 lei, precum și alte bunuri.

 

La acțiunile și controalele desfășurate în baza planului comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier ,,Scutul Pădurii” au luat parte instituţii cu drept de control în acest domeniu, respectiv Garda Forestieră Timişoara, Direcţia Silvică Caraş-Severin, Garda Naţională de Mediu, Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin și structurile teritoriale ale poliției de frontieră.

 

Acțiunile au avut drept obiectiv principal păstrarea integrităţii fondului forestier naţional prin prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, respectiv descoperirea şi incriminarea faptelor ilegale asociate din circulaţia, exploatarea, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.

 

De asemenea, s-a urmărit prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale și sustragerii de arbori din fondul forestier național și din vegetația forestieră din afara acestuia, a transportului, depozitării, prelucrării și comercializării ilegale a materialului lemnos și a tuturor faptelor ilicite care aduc atingere regimului silvic, precum și tragerea la răspundere a persoanelor care săvârşesc astfel de fapte.

 

Peste 160 de sancțiuni contravenționale. În cadrul acțiunilor au fost verificate peste 1.600 de mijloace de transport încărcate cu material lemnos, 11 exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, ocoale silvice, târguri, piețe și oboare.

 

Au fost ridicate în vederea confiscării şi 13 instrumente folosite la tăierea materialului lemnos, 4 autovehicule folosite la transportul acestuia, 1 atelaj hipo, precum și alte bunuri.

 

Totodată, în perioada analizată au fost sesizate 168 de infracțiuni la regimul silvic, reușindu-se documentarea activității infracționale și continuarea urmării penale față de 37 de persoane, bănuite de săvârșirea unor infracțiuni silvice.

 

Polițiștii continuă activitățile pentru prevenirea și combaterea ilegalităților în domeniul silvic și în perioada următoare.

 

Peste 160 de sancțiuni contravenționale. În contextul sezonului rece, readucem în atenția persoanelor care își procură lemn de foc pentru încălzirea locuințelor, obligația de a-l achiziționa pe bază de documente legale de la ocoalele silvice sau societățile comerciale de profil, legislația în vigoare prevăzând, în mod expres, faptul că vânzarea sau cumpărarea de material lemnos fără documente de proveniență legală constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 15.000 de lei și confiscarea materialului lemnos.

 

 

 

Comentarii

comentarii