Peste 180 de societăți comerciale, baruri, terase, cluburi au fost verificate

In perioada 19-22 iune a.c., polițiștii au acționat pe raza întregului județ, în vederea  prevenirii răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 și menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică în contextul noilor măsuri de relaxare adoptate prin H.G. nr. 476 din 16 iunie 2020.

Astfel, un număr de peste 130 de polițiști, 30 de jandarmi și 30 de polițiști locali, împreună cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, au acționat în echipe mixte, verificând modul în care sunt respectate prevederile legale cu privire la portul măștilor sanitare de protecție în locațiile agenților economici care prestează activități comerciale, asigurarea, în cazul preparării, comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, a  unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Au fost aplicate un număr de 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2500 lei, din care 31 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, 1 pentru nerespectarea izolării și 5 la Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Totodată, lucrătorii de poliție locală din Reșița, Caransebeș și Bocșa, aflați sub  conducerea operațională a inspectoratului, au desfăşurat activităţi preventive, de informare şi verificare a modului de respectare a normelor legale în vigoare pe timpul stării de alertă, în mijloacele de transport în comun.

Au fost desfășurate activităţi punctuale de verificare a modului de respectare a regulilor de protecţie în mijloacele de transport în comun, cu privire la purtarea măştii de protecţie, atât de către pasageri cât şi de către şofer, astfel încât să fie acoperite gura şi nasul, respectarea distanţei minime de siguranţă, dotarea cu soluţii dezinfectante pe bază de alcool etc.

Polițiștii locali au aplicat un număr de 9 sancțiuni contravenționale pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare de către pasageri a măștii de protecție în mijlocul de transport pe toată durata călătoriei, fiind identificată o situație în care nu s-a respectat separarea fizică a spațiului destinat conducătorului mijlocului de transport sau păstrarea liberă a primului rând de scaune, respectiv o situație în care nu s-a respectat regula accesului pasagerilor în mijlocul de transport pe ușa din față și coborârea pe celelalte uși.

Polițiștii și celelalte forțe de ordine cu care cooperăm vor continua astfel de acțiuni în toată perioada stării de alertă, scopul acestora fiind prevenirea răspândirii SARS-CoV2.

Comentarii

comentarii