Peste 40.000 de bănăţeni au fost deportaţi în Bărăgan VIDEO

Victimele regimului comunist au fost comemorate, astăzi, la Reşita, la fel ca în fiecare an, de sărbătoarea celor 40 de Sfinţi Mucenici. În anii ’50, peste 40.000 de bănăţeni au fost deportaţi în Bărăgan sau încarceraţi în temniţele de la Gherla, Aiud şi Jilava.


Luptători din rezistenţa anticomunistă din munţii Banatului, martiri ai închisorilor şi deportaţi din satele cărășene. Cu toţii au fost pomeniţi, astăzi, la troiţa din Parcul Cărășana, închinata victimelor regimului comunist. În 2011, data de 9 martie a fost declarată Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti.

Numai din satele din Valea Caraşului, mii de oameni, au fost scoşi din casele lor şi şi aruncaţi sub cerul liber, în câmpia Bărăganului. Cei care s-au întors de acolo îşi amintesc şi astăzi coşmarul pe care l-au trăit. O manifestare închinată deţinuţilor politici din Caraş-Severin a fost organizată şi la Teregova.

Ani De La Durerea Deportării În Bărăgan – Să Nu Uiţi Ioane, Marie, Vasile, Petre Sau Mihai!

În fiecare an, pentru multe familii din Caraş-Severin, cea de-a doua zi de Rusalii este una încărcată de tristețe și amintiri negre. Anul acesta se împlinesc 66 de ani de la deportarea în Bărăgan, ocazie cu care, la Oraviţa, au fost comemorate victimele comunismului, foşti deportaţi sau foşti deţinuţi politici.
Pe o fâşie de circa 25 de kilometri de la graniţa cu Yugoslavia, din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, în a doua zi de Rusalii a anului 1951, au fost deportate în Bărăgan aproximativ 60.000 de persoane, dintre care, aproape un sfert au fost copii. Mulți nu au mai reușit să se întoarcă niciodată acasă, răpuși de arșiță, geruri sau neajunsuri în pustiul Bărăganului.

Peste 60 mii de oameni, în mod arbitrar, au fost ridicaţi, într-o noapte din casele lor, fără a li se lăsa posibilitatea de a lua decât o foarte mică parte din avutul lor, urcaţi apoi în bou-vagoane şi duşi în mijlocul Bărăganului. Este vorba de elită ţărănească a Banatului. A fost o dramă de proporţii şi deportarea, prin jurisprudenţă, este considerată crimă împotriva umanităţii. La noi, din păcate, ca şi în vremea respectivă, deportarea este acoperită de termeni precum strămutarea.

În această zi tristă, foştii deportaţi își aduc aminte clipele de groază prin care au trecut, dar şi cum au început să facă şcoală în clădirea ridicată tot de părinţii lor. Maria Marişescu a fost deportată în Bărăgan, din comună Berlişte, împreună cu întreaga familie.

Practic, prin deportarea în Bărăgan, regimul comunist a rezolvat două chestiuni o dată: persoanele care s-au opus colectivizării au fost izolate și, cu proprietățile, casele, pământurile, animalele şi utilajele pe care le-au confiscat, au pus bazele colectivizării.

Deportările în Bărăgan au avut loc în noaptea de 18 iunie 1951, iar în 1956, deportații care au supraviețuit s-au putut întoarce la casele lor. În momentul de faţă se plăteşte o indemnizaţie simbolică pentru suferinţa din acei ani, care nu are cum să acopere dimensiunea tragediei care a lovit toate zecile de familii deportate în Bărăgan, în noaptea de Rusalii a anului 1951.

Comentarii

comentarii