Peste satul Padina Matei din Caraș Severin, s-a abătut ,,alba” VIDEO

Și a venit iarna peste Banatul Montan. Peste satul Padina Matei din Caraș Severin, s-a abătut ,,alba”. Din cerul înghețat și burdușit cu zăpadă se cern fără încetare fulgi ușori de nea. Fulgi mari și grei, acoperă solul necontenit. Se aruncă spre pământ în valuri, întunecând zarea. Fumul iese pe coș și este împrăștiat de vânt. Pădinenții sunt oameni harnici. S-au pregătit din timp. Magaziile sunt pline cu lemne, cartofii, porumbul și legumele toamnei sunt în pod și în cămară. Mai un pic, și pe la începutul lui decembrie, va începe și tăiatul porcilor.

Mai încolo, spre Gârnic și peste Munții Locvei spre Valea Almăjului, neaua cucerește totul în cale: copaci, acoperișurile caselor, drumuri și grădini. Sub greutatea stratului de omăt, crengile copacilor ce însoțesc drumul, se pleacă spre pământ. Dacă până mai ieri totul era arămiu și ruginiu cu tentă de maro, acum, culoarea a dispărut din peisaj. Cât vezi cu ochii, totul este poleit cu albul strălucitor al fulgilor de zăpadă.

Nimic nu mai iese în evidență, albul monoton amenință cu albirea orice culoare, cât de mică, ce îndrăznește să scoată capul la lumină de sub zăpadă. Din când în când câte o rafală de vânt spulberă stratul consistent de zăpadă, împrăștiindu-l în toate direcțiile. În câteva secunde alți fulgi acoperă locul ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Din cer fulgii mari de zăpadă continuă să cadă. Și probabil vor mai cădea până ce întreg rezervorul de fulgi din văzduh va fi epuizat. Un rezervor ticsit cu mulți, mulți fulgi pe tot parcursul lunii fiindcă se anunță din nou ninsori. Sfârșitul de noiembrie îl vedem. A venit cu o iarnă timpurie. Acum să vedem ce ne va aduce decembrie și lunile de iarnă ce vor mai urma.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.